Tesla, Uber, Facebook, Google și Amazon pierd bani după amenzi substanţiale și atacuri cibernetice
Tesla
Externe Ultima Ora

Tesla, Uber, Facebook, Google și Amazon pierd miliarde după amenzi substanţiale și atacuri cibernetice

Companiile din tehnologie au avut o săptămână grea, în care s-au confuntat cu acuzaţii şi scăderi ale valorii acţiunilor, cu amenzi sau cu atacuri informaţionale.

Producătorul de automobile electrice Tesla a pierdut peste 6 miliarde de dolari din valoarea de piaţă după cu acţiunile s-a depreciat in urma anunţului Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Schimburi (SEC) că i-a intentat un proces lui Elon Musk, directorul general al companiei, pentru fraude prin inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu intenţia de delistare a companiei. Acest lucru a creat confuzie pe piaţa de capital şi a afectat investitorii, potrivit Comisiei. SEC cere ca Musk să nu mai poată ocupa poziţii de director în cadrul vreunei companii listate la bursă, dar şi impunerea de penalităţi financiare. „Ne îngrijorează faptul că scăderea încrederii investitorilor în Tesla poate avea efect asupra abilităţii companiei de a obţine finanţări convenabile”, spune Ryan Brinkman, analist JP Morgan.

Uber a plătit o amendă de 148 de milioane de dolari pentru că şi-a anunţat clienţii cu întârziere în privinţa unui atac în care datele a 57 de milioane de clienţi au fost furate de hackeri. Atacul a avut loc în 2016, dar compania nu l-a anunţat şi a plătit 100.000 de dolari pentru ştergerea datelor furate. Amenda a fost plătită în urma acţiunii în justiţie deschisă de guvernul SUA şi alte 50 de state.

Şi Facebook a fost vitima unui atac cibernetic care probabil a expus datele a aproximativ 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare online. Hackerii, care nu au fost identificaţi, au exploatat ilegal o funcţie prin care au avut acces la date personale din conturile utilizatorilor Facebook. Reţeaua de socializare online a remediat deja problema şi a sesizat autorităţile, dar peste 90 de milioane de utilizatori Facebook au fost nevoiţi să se reconecteze la conturi în urma atacului cibernetic.

Şeful Google, Sundar Pichai, va apărea în faţa U.S. House Judiciary Committee, în urma demersului republicanilor din Congers legate de modul în care motorul de căutare este influenţat de oameni şi favorizează o parte a spectrului politic. Alte probleme sunt confidenţialitatea, clasificarea ştirilor şi modul în care compania lucrează cu ţări în care drepturile omului sunt încălcate.

Tot Google este angajat într-o dispută cu ministerul belgian al apărarii, care reclamă faptul că imaginile unor unităţi militare speciale luate din satelit nu au fost blurate pe serviciul Maps.

Amazon se bucură de atenţia autorităţilor euopene, care au solicitat retailerilor şi producătorilor să reclame modul în care vânzarea produselor din oferta lor a fost afectată de compania americană, o mişcare care ar putea conduce la lansarea unei investigaţii şi amendarea gigantului tehnologic. Comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager a declarat că analizează modul în care cel mai mare retaileri din lume foloseşte datele comercianţilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.