ULTIMA ORĂ. Avionul lui Donald Trump a fost LOVIT de un alt avion privat
Externe Economic Ultima Ora

SUA. Cu toţi duşmanii pe care îi are, Trump livrează cea mai mare creştere economică din ultimii patru ani: 4,1% în trimestrul 2

Economia americană a crescut sănătos în al doilea trimestru, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii patru ani, potrivit unui raport preliminar lansat de Departamentul Comerţului, citat de Business Insider.

PIB-ul a crescut cu o rată anualizată de 4,1%, timp ce aşteptările economiştilor erau de 4,2%.

Cea mai mare contribuţie la această creştere a fost dată de o revenire a consumului încă din primul trimestru.  Acesta a crescut cu 4% în primul trimestru după ce preşedintele Donald Trump a semnat reforma fiscală.

De asemenea, investiţiile şi cheltuielile guvernamentale au mai înregistrat creşteri care au generat aceste perspective econmice.

Exporturile au crescut la nivelul aşteptărilor. Departamentul de Comerţ a transmis la începutul lunii că exporturile de soia au crescut exponenţial, în contextul în care cumpărătorii s-au aprovizionat masiv în pregătire pentru tarifele de 25% aplicate de China.

Trump pregătise deja opinia publică de rezultate economice puternice, schimbând încă un tipar comportamental al preşedinţilor americani, care nu comentau până acum pe datele economice înainte de publicarea oficială.

„Dacă are un 4 în faţă, suntem fericiţi”, a transmis Trump joi seară într-o conferinţă de presă la o oţelărie din Illinois. Un 3% ar fi „ok”, a adăugat preşedintele.

Creşterea masivă a surprins piaţa, în special în contextul în care creşterea economică din T1 a fost de doar 2,2%, iar economiştii nu se aşteptau la o accelerare atât de puternică.

De asemenea, raportul arată că Statele Unite ar deveni prima economie a lumii de peste 20.000 de miliarde de dolari, fiind prima ţară care a atins acest nivel.

Rezultatul economic puternic este o victorie semnificativă pentru Donald Trump care s-a confrunat cu critici în fiecare zi a mandatului său, economiştii şi opoziţia fiind vocali cu privire la politicile comerciale şi fiscale ale preşedintelui american.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.