Statul care intră în incapacitate de plată o dată la 10 ani a primit un nou ajutor de la FMI
Externe Ultima Ora

Statul care intră în incapacitate de plată o dată la 10 ani a primit un nou ajutor de la FMI

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri majorarea programului de ajutor acordat Argentinei, în ideea de a contribui la stabilizarea celei de a doua economii din America Latină.

Statul care intră în incapacitate de plată o dată la 10 ani a primit un nou ajutor de la FMI

Într-un comunicat de presă, FMI a informat că acordul de împrumut convenit în luna iunie va fi majorat de la 50 până la 56,3 miliarde dolari. Conform acordului revizuit, Argentina va primi o nouă tranşă de 5,7 miliarde de dolari, ceea ce va duce la 20,4 miliarde de dolari fondurile de care Argentina a beneficiat în cadrul acestui program.

Cea de a doua economie din America Latină a fost afectată de o depreciere de 50% a monedei naţionale în raport cu dolarul, ceea ce a stimulat inflaţia şi a afectat economia. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut al Argentinei ar urma să se contracte cu 2,6% în acest an şi cu 1,6% în 2019.

Pentru a face faţă de acestei crize, Guvernul preşedintelui Mauricio Macri s-a adresat FMI, o instituţie cu care autorităţile de la Buenos Aires au încetat practic relaţiile după 2006. În schimbul programului de ajutor, Guvernul de la Buenos Aires a promis să reducă la zero deficitul bugetar primar în 2019, cu un an mia devreme decât se preconiza anterior. Însă această sarcină nu va fi una uşoară având în vedere că pentru acest an autorităţile mizează pe un deficit fiscal de 2,6% din PIB iar unii analişti avertizează că austeritatea ar putea afecta şansele preşedintelui Mauricio Macri de a câştiga un nou mandat.

Anunţul boardului FMI vine la o zi după ce Camera Inferioară a Parlamentului de la Buenos Aires a adoptat un buget de austeritate care acum va merge în Senat unde ar urma să obţină aprobarea finală. AGERPRES

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.