Șeful Statului Major britanic crede că Rusia e mai amenințătoare decât Statul Islamic
general Mark Carleton Smith
Externe Ultima Ora

Șeful Statului Major britanic crede că Rusia e mai amenințătoare decât Statul Islamic

Şeful Statului Major al armatei britanice a atenţionat sâmbătă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, „mult mai mare” decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (SI), informează AFP.

„Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic „, a declarat generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraphpotrivit Agerpres.

Această declaraţie intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfăşurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.

„Rusia a arătat că este gata să folosească forţa militară pentru a-şi apăra şi dezvolta propriile interese naţionale. Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează”, a adăugat el.

Mark Carleton-Smith a atenţionat de asemenea asupra „riscurilor netradiţionale” pe care le pune Moscova, menţionând infracţionalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spaţiu.

Dimpotrivă, el a estimat că „ameninţarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea” grupării Stat Islamic.

Mark Carleton-Smith a condus operaţiunile britanice pentru găsirea lui Osama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak şi în Siria.

Şeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el „nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO”, cu referire la proiectul de înfiinţare a unei armate europene, susţinut de preşedintele francez Emmanul Macron. „NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene”, a subliniat generalul britanic, îndemnând la „întărirea” mijloacelor organizaţiei.

Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenţiei sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care „au costat economiile naţionale milioane de lire”.

Sursa foto: Carleton Smith Mark / Facebook

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.