Premiul Nobel pentru Pace 2018: Cine sunt câștigătorii celebrului premiu
Premiul Nobel
Externe Ultima Ora

SCANDALURILE SEXUALE afectează Premiul Nobel pentru literatură

Premiul Nobel pentru literatură pe 2018, a cărui atribuire a fost deja amânată pentru un an, ar putea să nu fie decernat nici în 2019 din cauza unor neînţelegeri în cadrul Academiei Suedeze, o instituţie profund afectată de un scandal de hărţuire sexuală, a anunţat vineri un reprezentant al Fundaţiei Nobel, citat de AFP.

Pentru prima dată în aproape 70 de ani, Academia Suedeză a anunţat la începutul lunii mai că premiul Nobel pentru literatură nu va fi decernat în acest an, după scandalul #MeToo care a afectat şi această instituţie de prestigiu, scrie agerpres.ro.

„Premiul Nobel 2018 pentru literatură va fi desemnat şi anunţat în acelaşi timp cu laureatul din 2019”, a anunţat, la începutul lunii mai, Academia Suedeză.

Însă, Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel, care administrează aspectele financiare ale premiilor Nobel, conform testamentului lui Alfred Nobel, a declarat că premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit „atunci când Academia Suedeză îşi va fi recuperat încrederea (de care se bucura această instituţie, n.r.) sau va fi pe cale să o recupereze într-un grad suficient de mare”.

„Acest lucru înseamnă că nu există o dată limită pentru 2019”, a precizat el pentru postul public radiofonic din Suedia.

Academia Suedeză a fost cuprinsă într-un scandal uriaş după ce cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat, după apariţia mişcării #MeToo, un set de mărturii făcute de 18 femei care afirmau că au fost violate, agresate sexual şi hărţuite de o personalitate influentă care are legături profesionale cu instituţia suedeză.

Academia a rupt de atunci orice contact cu persoana vizată de acele dezvăluiri, un bărbat francez, căsătorit cu academiciana Katarina Frostenson, care şi-a anunţat între timp retragerea din cadrul instituţiei.

Dezacordurile din rândul Academiei, referitoare la modul în care această criză trebuie să fie gestionată, au generat disensiuni grave între cei 18 membri ai ei, dintre care mulţi au demisionat, inclusiv secretarul permanent în exerciţiu, Sara Danius.

Academia Suedeză numără în prezent în rândurile sale doar 10 membri activi, în contextul în care statutul ei stipulează faptul că cel puţin 12 dintre cei 18 membri sunt necesari pentru alegerea unor noi academicieni.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.