PROBLEME în Guvernul britanic. Demisiile curg după acordul cu UE privind Brexitul
Externe Politic Ultima Ora

Românii din Marea Britanie stau cu sufletul. S-a promulgat Brexit! Urmează măsuri drastice

Legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată marţi după mai multe luni de dezbateri în parlamentul britanic.

Adoptat săptămâna trecută de parlamentul britanic, textul, prezentat în iulie 2017 de către guvernul conservator al prim-ministrului Theresa May, a fost semnat marţi dimineaţa de regina Elisabeta a II-a. ”Asentimentul regal” reprezintă în Regatul Unit ultima etapă a procedurii legislative, scrie agerpres.

După cum se aşteaptă, Brexit va avea loc oficial pe 29 martie 2019.

Deocamdată, milioanele de cetățeni europeni din Marea Britanie se află într-un adevărat purgatoriu legislativ. Teoretic, ei se vor bucura de drepturile actuale până la momentul ieșirii oficiale din UE, în 2019. În plus, scrie presa britanică, 84% din ei îndeplinesc și condițiile pentru a putea rămâne în țară și după 2019, pentru că au deja cinci ani de rezidență, pentru că sunt căsătoriți cu cetățeni britanici sau au copii născuți aici. Practic, incertitudinea este copleșitoare. Este nesigur dacă cei care pot rămâne în Marea Britanie mai pot avea acces la serviciile medicale, dacă vor mai avea dreptul la pensie sau să dețină o proprietate. Nu se știe nici care va fi momentul de ruptură în privința drepturilor lor. Va fi acum, în martie, când va fi activat Articolul 50 sau va fi în 2019? „Oamenii pot să vină și după Articolul 50. Diferența va fi că vor avea semnificativ mai puține drepturi decât cei care au sosit înainte“, spune juristul Jonathan Portes, de la organizația „UK în Changing Europe“. „Nu știm care va fi sistemul ce le va permite să vină, să se înregistreze și să rămână aici“.

Incertitudinea legislativă poate favoriza discriminarea: va fi aplicată o lege confuză ce poate duce la expulzare la fel pentru un cetățean roman și unul german care locuiesc în Marea Britanie? Acest statut incert al imigranților din Marea Britanie poate permite Londrei să obțină sprijinul din partea Poloniei, României și a altor state pe durata negocierilor Brexitului.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.