Forman a murit
Milos Forman
Externe Ultima Ora

Regizorul Milos Forman, dublu premiat cu Oscar, a murit la vârsta de 86 de ani

Regizorul Milos Forman, dublu premiat cu Oscar, a murit la vârsta de 86 de ani 1

Cineastul Milos Forman, care a devenit cunoscut la Hollywood cu filmele de Oscar „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” şi „Amadeus”, pentru regia cărora a fost premiat de Academia americană de film, a murit, vineri, la vârsta de 86 de ani, scrie Reuters.

Potrivit agenţiei de presă CTK din Cehia, Forman a murit vineri în Statele Unite ale Americii, după o perioadă scurtă în care s-a luptat cu o boală. Anunţul a fost făcut pentru CTK de soţia regizorului, Martina.

„Plecarea sa a fost calmă şi a fost înconjurat tot timpul de familia lui şi de cei mai apropiaţi prieteni”, a spus ea.

Milos Forman s-a născut pe 18 februarie 1932 în oraşul Caslav din Cehia, dar s-a mutat mai târziu în SUA. A devenit cetăţean american în anii 1970.

Filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), adaptat după romanul omonim scris de Ken Kesey, publicat în 1962, şi pelicula „Amadeus” (1984), despre viaţa compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart prezentată din perspectiva rivalului său, Antonio Salieri, au câştigat în total 13 premii Oscar, inclusiv cele la categoria „cel mai bun regizor”, care i-au revenit lui Forman.

Milos Forman mai este cunoscut pentru musicalul rock „Hair”  în 1979, „Ragtime” în 1981 şi „The People vs Larry Flint” în 1996.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.