Celebrul cineast austriac Michael Haneke critică mişcarea „#MeToo” împotriva hărţuirii sexuale, numind-o „o vânătoare de vrăjitoare” şi spunând că îl dezgustă isteria pe care a creat-o aceasta şi apariţia unor condamnări înainte de pronunţarea unor hotărâri în instanţe.
Într-un interviu acordat în această săptămână cotidianului Kurier din Australia, regizorul Michael Haneke a declarat: „Mă îngrijorează acest nou puritanism colorat de o ură pentru bărbaţi, care ajunge foarte aproape de mişcarea «#MeToo»”, relatează news.ro
„Ca artişti, am început să ne temem de când ne confruntăm cu o luptă împotriva oricărei forme de erotism”, adaugă regizorul.
Haneke a mai spus că din punctul său de vedere, persoanele vinovate de viol sau abuz trebuie să fie pedepsite. Totuşi, el găseşte „absolut dezgustătoare” „isteria şi condamnările fără hotărâri ale unor instanţe”.
Regizorul blamează media pentru „vieţile şi carierele distruse în acest proces” şi a numit mişcarea „#MeToo” o „vânătoare de vrăjitoare”.
Comentariile regizorului sunt similare cu cele făcute de actriţa franceză Catherine Deneuve în ianuarie, printr-o scrisoare pentru Le Monde.
„«#MeToo» s-a dezvoltat într-o campanie de denunţuri publice, la acuzări a unor persoane în presă şi pe platformele de socializare. Acestor persoane nu li se oferă posibilitatea de a răspunde sau de a se apăra şi sunt aşezaţi în aceeaşi categorie cu vinovaţii de hărţuire ori agresiune sexuală”, a arătat, în parte, scrisoarea.
Cineastul austriac Michael Haneke, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut, între altele, pentru filmele „Profesoara de pian (2001)”, „Panglica albă” (2009) – pentru care a fost premiat cu Palme D’Or în 2009, şi „Iubire/ Amour” (2012) – pentru care a fost recompensat cu Palme d’Or, un trofeu BAFTA şi două nominalizări la Oscar (regie şi scenografie). Acest film a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. „Happy End”, lansată în 2017, este cel mai recent lungmetraj al cineastului.