Puşcaşii marini americani au fost desantaţi în Islanda
Externe Social Ultima Ora

Puşcaşii marini americani au fost desantaţi în Islanda

Aproximativ 90 de puşcaşi marini americani din cadrul Unităţii Expediţionare 24 a Infanteriei Marine din Statele Unite au fost desantaţi la Keflavík, marcând faza inițială a Exercițiului Trident Junction 2018 al NATO în Islanda. Faza principală a Trident Junction va începe în Norvegia pe 25 octombrie. Sosind cu elicopterele MV-22 Osprey și CH-53 Sea Stallion de la USS Iwo Jima, puşcaşii marini realizează asigurarea aerodromului și a infrastructurii-cheie, în cooperare cu Poliția Islandeză, informează pe pagina sa oficială NATO.

De asemenea, puşcaşii marini americani au adus două avioane Poseidon P-8A de ultimă generație în Keflavík de la baza lor actuală din Sigonella, Italia. În comentariile publicate de Agenţia Islandeză Vardberg, amiralul James G. Foggo, comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Aliate din Napoli, precum și al Forțelor Navale Americane din Europa și Africa, a subliniat rolul cheie al P-8A în operațiile anti-submarin. El a subliniat capacitatea de supraveghere și de culegrere de iformaţii a avioanelor, care sunt importante pentru NATO în Atlanticul de Nord.

Ministrul de externe islandez Gudlaugur Thor Thordarson și amiralul Foggo au prezentat rolul vital al Islandei în Alianța NATO. Vorbind la o ceremonie de comemorare a bătăliei de la Atlantic, la bordul vasului islandez THOR, ministrul Thordarson a subliniat importanța „crucială” a „rutelor de marfă fără restricții asupra Atlanticului”. Amiralul Foggo a remarcat, de asemenea, poziția strategică a Islandei și a mulțumit țării pentru un „angajament ferm” față de aliații săi.

Reamintim că Islanda are cea mai mică populație dintre toate țările membre NATO și este singura care nu are o armată, apărarea țării fiind în sarcina unei paze de coastă cu armament restrâns.

La sfârşitul acestei luni, din 25 octombrie, NATO va desfăşura cel mai amplu exerciţiu militar după încheierea Războiului Rece. Aplicaţia militară are ca regiune de exerciţiu Nordul Europei şi se desfăşoară pe fondul tensiunilor cu Rusia după ce Moscova a dezvoltat şi desfăşurat noi rachete capabile să poarte ogive nucleare. Denumit “Trident Juncture 2018”, acest exerciţiu militar aliat va implica nu doar statele NATO ci şi ţările din Nordul Europei din cadrul Uniunii Europene care nu fac parte din Alianţă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.