Pesta porcină a apărut în Belgia. S-a dat alarma în Franța, imediat. În România, s-a anunțat boala în 2016, dar n-a făcut nimeni, nimic
Ultima oră. Zeci de porci mistreți au fost uciși în Arad din cauza pestei porcine
Externe Sănătate Social Ultima Ora

Pesta porcină a apărut în Belgia. S-a dat alarma în Franța, imediat. În România, s-a anunțat boala în 2016, dar n-a făcut nimeni, nimic

Ministerul francez al agriculturii a facut apel la mobilizare imediata pentru protectia crescatoriilor de porci, dupa ce unitatile sanitare din Belgia au confirmat doua cazuri de pesta porcina africana (PPA) la mistreti, informeaza AFP. În România SRI a informat despre pericolul pestei porcine încă din iunie 2016, iar până în august 2018 au fost făcute 132 de informări pe acest subiect. Cu toate acestea, nu a luat nimeni nici o măsură! Aceasta este diferența!

Prezenta virusului PPA a fost confirmata intr-o comuna aflata la circa zece kilometri de granita Belgiei cu Franta, ceea ce potrivit ministerului „constituie o progresie fara precedent a bolii, care necesita o reactie la inaltimea mizelor economice considerabile pentru filierele agroalimentare franceze”.

Ministrul francez al agriculturii, Stéphane Travert, afirma ca a cerut implementarea imediata a unui plan de actiune impotriva pestei porcine africane de catre prefectii din departamentele Ardennes, Meuse, Moselle si Meurthe-et-Moselle, care se invecineaza cu Belgia. Planurile prevad masuri de zonare, restrictii ale unor activitati cum ar fi vanatoarea, supravegherea mai atenta a crescatoriilor si a faunei salbatice, aplicarea unor masuri de biosecuritate pentru a evita introducerea virusului in crescatoriile de porci si masuri de supraveghere in abtoare.
Intrarea oricarei persoane intr-o exploatatie agricola nu este permisa decat dupa autorizarea din partea crescatorilor si cu respectarea tuturor masurilor de igiena si securitate biologica necesare, a reamintit ministrul.

La sfarsitul lui august, presedinta principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Christiane Lambert, si-a exprimat ingrijorarea privind riscul de transmitere a PPA din cauza importurilor de mistreti din Europa de Est, unde potrivit AFP boala afecteaza deja Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Ungaria.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.