Parlamentul Cataloniei a amânat, nelimitat, votul pentru alegerea premierului 1
Parlamentul Cataloniei a amânat, nelimitat, votul pentru alegerea premierului
Externe Ultima Ora

Parlamentul Cataloniei a amânat, nelimitat, votul pentru alegerea premierului

Sâmbătă, Parlamentul Cataloniei a amânat pe termen nedeterminat votul pentru alegerea noului premier al regiunii, în condiţiile în care Curtea Supremă a Spaniei a respins, vineri, o cerere de eliberare din arest pentru liderul catalan Jordi Sanchez, propus pentru această funcţie, relatează Reuters.

Preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a precizat că sesiunea parlamentară a fost amânată pentru ca grupurile separatiste să conteste decizia instanţei din Madrid la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Cererea pentru măsuri preventive în Parlament până la o decizie a CEDO este rezervată cazurilor specifice în care pot fi generate daune ireparabile. În acest caz, dreptul lui Jordi Sanchez la participare politică ar putea fi încălcat, întrucât el este un deputat ales şi poate fi ales premier dacă majoritatea hotărăşte acest lucru”, a spus Torrent, potrivit Mediafax.

Parlamentul Cataloniei trebuia să se întrunească luni pentru a vota noul lider al regiunii. În urma deciziei Curţii Supreme a Spaniei, Jordi Sanchez nu ar fi putut participa la sesiunea parlamentară în care urma să depună jurământul de premier.

Judecătorul Pablo Llarena şi-a motivat decizia pe faptul că Jordi Sanchez este un lider secesionist proeminent şi poate să instige la alte infracţiuni. Sanchez, preşedintele Adunării Naţionale Catalane – ANC, este acuzat de răzvrătire şi rebeliune, fiind plasat în arest fără posibilitatea cauţiunii pe durata procesului pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva lui Jordi Sanchez este organizarea unui miting proindependenţă la 20 septembrie 2017, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul forţelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Spaniei, Inigo Mendez de Vigo, a precizat că orice candidat la funcţia de premier al Cataloniei trebuie să fie în libertate şi să nu fie vizat de o anchetă.

La 1 martie, fostul lider catalan Carles Puigdemont şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru funcţia de premier al Cataloniei, urmând să-l susţină pe Jordi Sanchez. Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei, pe numele fiind emis un mandat de arestare pentru răzvrătire şi rebeliune.

În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie 2017, partidele pro-independenţă au obţinut 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan. Cele mai importante două formaţiuni au anunţat iniţial că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcţia de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.