Opt alpiniști au pierit în Nepal, în timpul unei furtuni violente
Nepal
Externe Ultima Ora

Opt alpiniști au pierit în Nepal, în timpul unei furtuni violente

Cel puţin opt alpinişti şi-au pierdut viaţa pe masivul Gurja din Nepal, în timpul unei violente furtuni de zăpadă care le-a lovit tabăra, au declarat sâmbătă oficiali nepalezi, citaţi de AFP.

„Corpurile a opt persoane – patru sud-coreeni şi patru ghizi nepalezi – au fost localizate sâmbătă printre resturile taberei de către o echipa de salvare, însă vremea rece şi instabilă a încetinit căutările”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Sailesh Thapa, adăugând că o a noua persoană este dată dispărută.

„Credem că moartea lor a fost provocată de o furtună de zăpadă, deoarece arborii sunt doborâţi, iar corturile sunt distruse. Chiar şi corpurile victimelor sunt împrăştiate”, a declarat responsabilul din cadrul poliţiei pentru AFP.

Un elicopter a ajuns la faţa locului şi a aterizat pentru scurt timp deasupra taberei, dar nu a putut recupera niciunul dintre cadavre.

„Vremea este prea rece pentru a continua căutările”, a declarat pilotul Siddartha Gurung. „O misiune de salvare ar putea reveni duminică dacă vremea o va permite”, a adăugat el.

Organizatorul expediţiei, Wangchu Sherpa, de la organizaţia Trekking Camp Nepal, a declarat că alerta a fost dată la 24 de ore după ce nu s-a mai ştiut nimic despre alpinişti.

„Nu a mai existat niciun contact cu ei de ieri, aşa ca am trimis oameni dintr-un sat şi un elicopter pentru a-i găsi”, a declarat el.

Alpiniştii din Coreea de Sud şi ghizii lor nepalezi campaseră la poalele masivului de 7.193 metri, aşteptând condiţii meteo mai bune pentru a putea continua ascensiunea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.