Șocant. 100 de persoane decedate după ce au consumat alcool contrafăcut
Consumul de alcool din Rusia a scăzut cu 43%. Ce măsuri au luat autoritățile
Externe Sănătate Ultima Ora

OMS: Unul din 20 de decese este cauzat de alcool

Alcoolul este responsabil pentru trei milioane de decese în fiecare an, însemnând 5,3% din populaţia globului, conform unui nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie The Guardian.

Datele arată că, în 2016, dintre aceste trei milioane de victime, 2,3 milioane au fost bărbaţi iar aproape 29% dintre decese au venit în urma unor accidente rutiere sau sinucideri, arată News.ro.

Raportul, care este publicat o dată la patru ani, subliniază impactul alcoolului asupra sănătăţii publice din întreaga lume şi demonstrează faptul că tinerii sunt cei mai afectaţi: 13,5% dintre decesele persoanelor cu vârste între 20 şi 30 de ani sunt cauzate de alcool iar din totalul morţilor premature, 7,2% dintre acestea s-au produs ca urmare a consumului de alcool.

În raport, se precizează că alcoolul îi afectează mai puternic pe cei cu situaţii financiare precare.

Deşi proporţia deceselor la nivel global a scăzut la 5,3% de la 5,9% în 2012, experţii sugerează că cifrele nu sunt optimiste.

Medicul Vladimir Poznyak, un expert în controlul consumului de alcool de la OMS, a declarat: „Din păcate, implementarea celor mai eficiente politici a rămas în urma magnitudinii problemei”, adăugând că proiecţiile sugerează că, la nivel global, consumul de alcool va creşte în următorii ani.

„Guvernele trebuie să facă mai multe pentru a ajunge la obiectivele globale şi să reducă impactul alcoolului asupra societăţii; acest lucru este clar iar aceste acţiuni sunt ori absente, ori insuficiente, în majoritatea ţărilor”, a declarat Poznyak.

Raportul notează că procentul consumatorilor este în scădere în mai multe regiuni, inclusiv în Europa şi în cele două Americi. Mai mult, deşi consumul de alcool de persoană a rămas la acelaşi nivel, nivelul de alcool pur a scăzut de la 10,9 litri în 2012 la 9,6 litri în 2016.

La nivel global, băuturile spirtoase reprezintă 45% din consumul de alcool, berea 34% iar vinul 12%. Totuşi, peste un sfert din consumul total de alcool nu este monitorizat prin statistici oficiale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.