Nume greu din cinematografia americană, acuzat de hărţuire sexuală 1
John Bailey, preşedintele Academiei de film americane, acuzat de hărţuire sexuală
Externe Ultima Ora

Nume greu din cinematografia americană, acuzat de hărţuire sexuală

Directorul de imagine John Bailey, preşedintele Academiei de film americane – organizatoarea galei Oscar -, este subiectul unei anchete interne în urma a trei acuzaţii de hărţuire sexuală, transmite AFP.

Postul de televiziune american CBS şi publicaţia specializată Variety, care citau surse interne, informau, vineri, că Academia de film americană a primit, miercuri, trei plângeri vizându-l pe John Bailey şi a deschis deja o anchetă.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii instituţiei au răspuns doar că „tratează toate plângerile în mod confidenţial pentru a proteja toate părţile implicate”.

„Comisia membrilor examinează toate plângerile împotriva membrilor Academiei privind regulile noastre de conduită şi, după această anchetă, va transmite concluziile sale Consiliului de guvernatori”, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

John Bailey, director de imagine, în vârstă de 75 de ani, prezidează venerabila instituţie din august 2007, având un mandat de patru ani. În februarie, în timpul dejunului nominalizaţilor la Oscar de anul acesta, Bailey a declarat cu fermitate că Academia „se reinventează” şi că Hollywood-ul este pe cale „împingă în uitare, cu lovituri de ciocan, patul fosilizat al celor mai grave abuzuri ale sale”.

Acesta făcea referire la scandalul Harvey Weinstein, producătorul de film acuzat de hărţuiri, agresiuni sexuale şi viol de peste o sută de femei, printre care staruri ca Gwyneth Paltrow, Léa Seydoux şi Angelina Jolie.

Scandalul Weinstein a fost urmat de un val de mărturisiri privind abuzurile sexuale ale unor bărbaţi puternici de la Hollywood, printre care Kevin Spacey, Jeffrey Tambor, Dustin Hoffman, Steven Seagal, Brett Ratner etc.

Weinstein a fost exclus din rândul membrilor Academiei de film americane, iar puternica instituţie a anunţat instaurarea unui nou cod de conduită, care are ca scop combaterea hărţuirii sexuale din industrie.

John Bailey i-a succedat ca preşedinte lui Cheryl Boone Isaacs, care a reuşit unele reforme în sânul Academiei şi a deschis mai mult calea pentru afirmarea minorităţilor etnice. Persoană de culoare, Isaacs a trebuit să răspundă ea însăşi unor acuzaţii de discriminare rasială în sânul Academiei în timpul campaniei online #OscarsSoWhite.

Filmografia lui Bailey cuprinde 84 de filme, printre care „Ziua Cârtiţei/ Groundhog Day” şi „American Gigolo”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.