Substanță suspectă descoperită
Novichok - otrava care aproape l-a omorât pe fostul spion rus din Marea Britanie
Externe Ultima Ora

Novichok – otrava care aproape l-a omorât pe fostul spion rus din Marea Britanie

Se știe că fostul spion rus Sergei Skripal, de 66 de ani, şi fiica sa Yulia, în vârstă de 33 de ani, au fost atacați cu o otravă din era sovietică (anii ’70) numită Novichok, conform declaraţiilor lui Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii. Cei doi se află în stare critică, la terapie intensivă, de aproape două săptămâni. Otrava afectează în principal o enzimă pe care sistemul nervos o foloseşte pentru a comunica cu muşchii.

Dar ce este această otravă Novichok?

„Motivul pentru care otrava este letală este simplu”, a precizat Dr. Lewis Nelson de la Rutgers New Jersey Medical School, care nu a fost implicat în tratarea victimelor. „Dacă muşchii nu funcţionează, nu poţi respira, ceea ce desigur va duce la moarte”, arată descopera.ro.

Precum alţi agenţi care afectează sistemul nervos, Novichok (care în rusă înseamnă „nou-venit”) cauzează o varietate de simptome. Victimelor li se micşorează pupilele, apar probleme digestive, salivare în exces, lăcrimare, spasme musculare şi inima încetează să mai bată, scrie Live Science.

Substanţa poate apărea sub forma unei pudre extrem de fine şi este realizată din două componente netoxice, care amestecate dau substanţa activă. Dacă Novichok este inhalat, simptomele apar în 30 de secunde sau în maxim 2 minute.

Mai mult decât atât, o cantitate mică de otravă poate provoca multe daune, fiind de opt ori mai puternic decât agentul VX. Pentru că este nevoie atât de puţin, substanţa poate fi depistată cu dificultate în organismul uman.

Dacă o persoană este expusă la otrava Novichok, ar trebui pusă imediat la aparate medicale de susţinere a vieţii şi decontaminată – adică hainele ar trebui imediat înlăturate, iar pielea spălată cu apă şi săpun. Există de asemenea o serie de antidoturi precum diazepam, atropină sau pralidoximă.

Totuşi, nici măcar aceşti agenţi nu garantează recuperarea. Novichok produce leziuni permenente, chiar şi după tratament.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.