NASA a lansat prima misiune de dimensiuni medii pentru explorare a Soarelui
Externe Știință și Tehnologie Ultima Ora

NASA a lansat prima misiune de dimensiuni medii pentru explorare a Soarelui

Navele spațiale de dimensiuni medii au fost lansate cu succes la bordul rachetei Delta IV Heavy – NASA – ora 3:31 ora locală (09:31 CET) de la stația aeriană Cape Canaveral din Florida.

Sonda Parker Solar, o navă spațială de 1.3 miliarde de euro, fără pilot, are drept scop să se apropie de centrul sistemului nostru solar și are cea mai mare viteză din istorie. Lansarea, inițial stabilită pentru sâmbătă dimineața, a fost anulată deoarece un senzor de gaz (heliu) a depășit limita de lansare a rachetei Delta IV-Heavy, potrivit United Launch Alliance.

Sonda intenționează să se pătrundă în atmosfera misterioasă a Soarelui, cunoscută sub numele de corona, care se află în 6,16 milioane de kilometri de suprafață, în timpul unei misiuni de șapte ani.

Corona dă naștere vântului solar, un flux continuu de particule încărcate care pătrund în sistemul solar. Vânturile solare imprevizibile provoacă tulburări în câmpul magnetic al planetei noastre și pot crea dezastre cu tehnologia comunicațiilor de pe Pământ. Agentia spațială speră că rezultatele vor permite oamenilor de ştiinţă să prevadă schimbări în mediul spaţial al Pamântului.

Proiectorul solar Parker special protejat va trebui să suporte temperaturi de până la 2.500 grade Fahrenheit (1.370 grade Celsius) și intensități ale radiației solare de 475 de ori mai mari decât suntem obișnuiți aici pe Pământ.

Dacă totul merge conform planului, sonda Parker Solar va colecta date despre structura soarelui și câmpurile magnetice și electrice, precum și particulele energetice care se deplasează în apropierea de Pământ. Aceste informații ar putea ajuta cercetătorii să rezolve două mistere îndelungate: cum este accelerat vântul solar și de ce atmosfera exterioară a soarelui sau corona este mult mai fierbinte decât suprafața solară, au declarat oficialii NASA.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.