România abordează problema migrației, care cere soluții clare și rapide
Externe Ultima Ora

Muntenegru intenționează să ridice un gard la graniță împotriva migrației

Muntenegru, care se confruntă cu o creştere a numărului de migranţi care îi tranzitează teritoriul pe un nou traseu spre Uniunea Europeană, ia în considerare ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la graniţa sa cu Albania pentru stoparea acestui flux, informează Reuters, citând duminică un oficial al guvernului muntenegrean.

Mii de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord îşi încearcă şansa de a ajunge în ţările europene mai bogate după ce traficanţii au creat o nouă rută balcanică, plecând din Grecia prin Albania, Muntenegru şi Bosnia până în Croaţia, membră a UE.

Bosnia se confruntă deja cu mii de migranţi blocaţi după ce un traseu prin Turcia, Grecia, Macedonia şi Serbia a fost închis în 2016, când Ankara a acceptat să stăvilească fluxul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar acordat de UE şi al altor concesii.

„În cazul unui aflux mai mare de migranţi, am putea ridica un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Albania”, a declarat Vojislav Dragovic, şeful Serviciului pentru supravegherea frontierei de stat din Muntenegru la postul public de televiziune.

El a declarat că autorităţile albaneze refuză adeseori să accepte migranţi retrimişi de Muntenegru, conform unui acord bilateral de readmitere.

Mai multe ţări de pe ruta migraţiei şi-au securizat frontierele cu garduri de sârmă ghimpată sau alte tipuri de baraje. Ungaria, de exemplu, a ridicat un gard de sârmă ghimpată la graniţa sa cu Serbia şi Croaţia în timpul crizei din 2015, când mai mult de un milion de migranţi au venit în Europa.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.