Moarte suspectă a unui activist iraniano-canadian, într-o închisoare din Iran 1
Moarte suspectă a unui activist iraniano-canadian, într-o închisoare din Iran
Externe Ultima Ora

Moarte suspectă a unui activist iraniano-canadian, într-o închisoare din Iran

Activistul ecologist Kavous Seyed-Emami, arestat pe 24 ianuarie în Iran, a decedat în închisoare, a anunţat sâmbătă fiul său printru-n mesaj în reţeaua Twitter.

Potrivit muzicianului iranian Raam Emami, mama sa a fost informată vineri despre decesul lui Seyed-Emami, director al Fundaţiei Iraniene pentru Patrimoniul Natural. „Ştirea morţii tatălui meu e imposibil de înţeles. Încă nu pot să cred”, a scris fiul său. Într-un alt mesaj, pe Instagram, acesta a precizat că autorităţile iraniene susţin că tatăl său s-a sinucis. Reuters informează că nu a reuşit să obţină o confirmare oficială a informaţiilor şi să afle de unde s-a conectat la reţelele online Raam Emami, care nu a răspuns solicitării de a da mai multe detalii.

Seyed-Emami avea dublă cetăţenie, iraniană şi canadiană. Chrystia Freeland, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Ottawa, a declarat că autorităţile din Canada verifică situaţia, arată Agerpres.

Kavous Seyed-Emami, 63 de ani, doctor în sociologie al Universităţii din Oregon (SUA) din 1991, era cunoscut în Iran pentru eforturile sale în domeniul protecţiei mediului şi organiza excursii în afara capitalei, pentru familiarizarea cu natura ţării. Unul dintre participanţi, Nahid Siamdoust, cu studii la Yale, l-a caracterizat drept „un om cu multe cunoştinţe, foarte bun şi generos”, care i-a oferit „prima experienţă intensă a contactului cu teritoriul iranian necunoscut, neexplorat”.

Potrivit Reuters, Iranul se confruntă cu mai multe crize de mediu, inclusiv lipsa apei, poluarea aerului şi braconajul, iar organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că activiştii din societatea civilă sunt expuşi arestărilor arbitrare şi hărţuirilor din partea autorităţilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.