Misterul ghețarului din Antarctica care „sângerează”. Ce au descoperit cercetătorii
Externe Ultima Ora

Misterul ghețarului din Antarctica care „sângerează”. Ce au descoperit cercetătorii

Boold Falls a fost descoperită pentru prima dată în anul 1911. Cercetătorii aflați în acea zonă au văzut cum un râu a pătat gheata și zăpada într-o culoare roșu-închis, asemănătoare sângelui. Prima dată au crezut că fenomenul este cauzat de alge, însă ipoteza nu a fost dovedită niciodată.

Anul trecut însă, cercetători ai Universității din Alaska au deslușit în sfârșit misterul din spatele Ghețarului Taylor, care pare că sângerează. Culoarea roșie este rezultatul fierului din apa foarte sărată, care oxidează. La fel cum fierul se colorează în roșu atunci când ruginește. Cu alte cuvinte, atunci când apa bogată în fier vine în contact cu oxigenul, fierul oxidează și colorează apa într-o nuanță de roșu-închis.

Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după ce au scanat întreg ghețarul. Aceștia au dezvăluit că este nevoie de 1,5 milioane de ani pentru ca acest tip de apă să ajungă la cascadă. În acest timp își „face loc” prin fisuri și canale minuscule din ghețar.

Apa care curge prin Blood Falls provine de la un lac salin care se află sub Ghețarul Taylor. În timp, aceasta s-a îmbogățit cu fier provenit de la stratul solid de rocă cu care vine în contact. Ghețarul sub care se află lacul salin pune o foarte mare presiune pe apă și o „împinge” astfel spre suprafață.

Apa care curge prin Boold Falls conține și mai mulți microbi care sunt capabili să supraviețuiască în condiții extreme, similare cu cele care existau atunci când a apărut viața pe Terra. Atunci cantitatea de oxigen din atmosferă era mult mai mică. Este o dovadă că viața poate supraviețui în condiții extreme și le oferă cercetătorilor indicii despre cum s-ar putea dezvolta viața într-un mediu sărac în oxigen.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.