Misoginismul ar fi motivația autorului atentatului din Toronto
Toronto
Externe Ultima Ora

Misoginismul ar fi motivația autorului atentatului din Toronto

Alek Minassian, şoferul camionetei din atacul de luni de la Toronto, a omorât opt femei şi doi bărbaţi în cursa sa ucigaşă pe trotuarele din centrul metropolei canadiene, ceea ce întăreşte ipoteza unui atac ţintit împotriva persoanelor de sex feminin faţă de care el manifesta o profundă aversiune, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La o zi după atac, poliţia a stabilit că şoferul a vizat „în majoritate femei” şi că a publicat pe Facebook, cu câteva minute înainte de a intra în mulţime cu o camionetă închiriată, „un mesaj enigmatic” cu caracter misogin, spunând că „rebeliunea ‘incel’ a început deja!”.

„Suntem la curent cu acest mesaj (…), iar semnificaţia sa face parte din ancheta noastră”, a reamintit vineri inspectorul Bryan Bott de la poliţia din Toronto în timpul unei conferinţe de presă.

Termenii utilizaţi în acest mesaj trimit la lexicul des întâlnit pe site-urile subculturii ‘incel’, abreviere anglofonă pentru „celibatar involuntar”.

‘Incel’ se înscrie într-o mişcare ‘masculinistă’ şi sexistă mai largă pe internet, numită ‘manosferă’, şi care este tot mai activă după avansul în popularitate al feminismului odată cu mişcarea #MeToo.

Alek Minassian a făcut de asemenea referire în mesajul său la Elliot Rodger, autorul atacului de la Isla Vista din 2014 din California. Acest bărbat a ucis şase persoane în campusul Universităţii Santa Barbara, după care s-a sinucis. El a explicat într-un mesaj video transmis înaintea crimei că acest atac planificat a fost o „pedeapsă” pentru femeile care l-au respins.

Vineri, inspectorul Bryan Bott a anunţat că „toate victimele au fost identificate şi familiile lor informate”.

Victimele atacului cu camionetă de pe strada Yonge, una din cele mai comerciale artere din Canada, aveau vârste cuprinse între 22 şi 94 de ani.

În afara celor 10 persoane ucise, alte 16 persoane, cu vârste între 23 şi 90 de ani, au fost rănite, conform unui nou bilanţ făcut public vineri.

Alek Minassian, 25 de ani, a fost inculpat pentru 10 crime cu premeditare şi 16 tentative de omor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.