f-22
f-22
Externe Ultima Ora

Japonia a comandat un avion de luptă Hibrid F22/F35

În ultima săptamână au apărut știri care anunță posibila apariție a celui mai performant avion military. Ar fi vorba despre un musculos F 22 cu „creierul” unui F 35 – anunță ”Romania Military.

Japonia a comandat un avion de luptă Hibrid F22/F35 1

Teoretic, cel mai performant stealth, dotat cu tracțiune vectorială și regim de supercroazieră, având însă electronica cam bătrâioară, dotat  cu electronica ți softul modern al unui F 35, ar genera un avion de supremație aeriană cu performanțe incredibile.

Faptul că ambele există în exploatare, ar trebui să însemne o relativă ușurință în realizarea hibridului.

Stirea inițială a apărut ca o propunere a lui Lockheed Martin pentru un avion de generația  a V a destinat Japoniei.

Ca urmare a dezvoltării rapide a forțelor aeriene ale Chinei și a amenințării Rusiei, Japonia este decisă să aibă în dotare un avion foarte performant până în 2030.

Este interesant că deși are în dotare F 35A, primul exemplar fiind fabricat de Mitsubishi în iunie 2017, Japonia își dorește ceva mai bun. Oriș ceva mai bun este doar F 22 care până acum nu era de vânzare, deși Tokyo a făcut presiuni mari asupra guvernului american pentru a cumpăra F 22 Raptor.

Japonia a comandat un avion de luptă Hibrid F22/F35 2

Japonia are o lungă experiență de colaborare cu americanii, cele mai cunoscute fiind Mitsubishi F 15J construit în 223 exemplare sub licență și cele 98 Mitsubishi F-2 (F 16) cu un procent de 60% producție locală.

Deși Japonia a fost totdeauna dispusă în achiziția de F 22, amendamentul Obey , introdus în 1997 a interzis orice export al acestui avion. În mod ironic, se pare ca acest amendament avea ca intenție stoparea exportului catre Israel, din cauza suspiciunilor de transfer tehnologic al avionului Lavi (IAI) către China – rezultatul fiind J 10.

Japonia a comandat un avion de luptă Hibrid F22/F35 3

Au mai fost încercări de achiziție din Israel, Arabia Saudită, Australia, Coreea de Sud și Singapore.
Japonia încearca să își dezvolte propriul avion de generația a V-a, Mitsubishi X 2 (ATD-X).

Este posibil ca japonezii să renunțe la acest program dacă vor cumpăra hibridul F22/F35.

Având în dotare 187 aparate F 22 din cele 700 planificate inițial, USAF a făcut un studiu anul trecut privind dotarea cu înca 194 avioane la prețul de 60 mld $. Întreaga pregătire de fabricație este stocată și linia de fabricație poate fi repornită cu un cost de circa 10 mld $.

Aparitia unui hibrid F-22/F-35 va avea efecte greu de anticipat, inclusiv în strategia și dotarea USAF.

Republicanii la putere au încurajat totdeauna industria de apărare americană, iar dotarea aviației din China este din ce în ce mai puternică.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.