Israel
Israelul refuză orice anchetă în cazul palestinienilor uciși vineri de armată, în Gaza
Externe Ultima Ora

Israelul refuză orice anchetă în cazul palestinienilor uciși vineri de armată, în Gaza

Ministrul israelian al apărării a respins duminică apelurile la efectuarea unei anchete privind uciderea a 15 palestinieni de către armată în timpul unei demonstraţii palestiniene care a devenit violentă vineri la graniţa dintre Gaza şi Israel, relatează Reuters.

Hamas, gruparea palestiniană dominantă din Gaza, a spus că cinci dintre cei ucişi erau membri ai aripii sale armate. Israelul a spus că opt din cei 15 au aparţinut Hamas, desemnat de Israel şi Occident drept o grupare teroristă, iar alţi doi au venit de la alte facţiuni militante.

Israelul refuză orice anchetă în cazul palestinienilor uciși vineri de armată, în Gaza 1

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o anchetă independentă în cazul vărsării de sânge de vineri. Apelul său a fost reluat de Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, de organizaţia Amnesty International şi de către Tamar Zandberg, liderul partidului israelian de opoziţie Meretz, de stânga.

„Soldaţii israelieni au făcut ceea ce era necesar. Cred că toţi soldaţii noştri merită o medalie”, a declarat ministrul apărării Avigdor Lieberman pentru postul de radio al Armatei. „În ceea ce priveşte o comisie de anchetă – nu va exista una”.

Zeci de mii de palestinieni s-au adunat vineri de-a lungul frontierei de 65 de kilometri care separă Fâşia Gaza de Israel, în cadrul „Marelui Marş al Întoarcerii”, ridicând corturi pentru un protest planificat de şase săptămâni, menit să facă presiuni pentru a obţine dreptul de întoarcere a refugiaţilor şi a descendenţilor lor pe teritoriul care este acum Israel. Dar sute dintre ei au ignorat apelurile organizatorilor şi militarilor israelieni să stea departe de frontieră şi să manifeste paşnic.

Armata a spus că unii dintre cei care au fost împuşcaţi ar fi tras focuri de armă spre soldaţi, ar fi rostogolit pneuri incendiate, ar fi aruncat cu pietre spre soldaţi şi ar fi lansat cocteiluri Molotov spre bariera frontalieră care separă Fâşia Gaza de Israel.

Protestul este programat să dureze până la 15 mai, când palestinienii marchează „Nakba” („Catastrofa”), respectiv momentul când sute de mii dintre ei au fugit sau au fost scoşi din casele lor în 1948, când a fost creat statul Israel.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.