Israelul distruge tunelurile transfrontaliere ale Hezbollah 1
Externe Ultima Ora

Israelul distruge tunelurile transfrontaliere ale Hezbollah

Armata israeliană a declarat marți, 4 decembrie 2018, că a început o operațiune pentru a „expune și a contracara” tunelurile transfrontaliere de atac din Liban. Tunelurile au fost săpate de mișcarea libaneză Hezbollah. Aceasta a obținut sprijinită de Iran, Hezbollah.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Lt. Col. Jonathan Conricus, a declarat că armata a detectat tuneluri care trec din Liban în nordul Israelului. El a spus că operațiunea israeliană „Scutul Nordului” este o operațiune de anihilare a tunelurilor. Operațiunea se va desfășura în interiorul Israelului și nu va trece frontiera.

Conform Reuters, Israelul a publicat înregistrări video ale echipamentelor de săpare și de rulare la șantiere din locații neidentificate, efectuând ceea ce a numit „pregătiri tactice pentru a expune proiectul transfrontalier ofensiv al Hezbollah”.

Hezbollah a emis și ea înregistrări video cu activități desfășurate la graniță. Conform publicației arabe Al-Masdar Al-‘Arabi, lucrările se desfășoară la granița din apropierea satului Kfar Kila, în sudul Libanului.

Situația este aparent calmă pe partea libaneză a graniței, unde au fost desfășurate forțele de menținere a păcii și trupele libaneze, ca de obicei, a declarat un jurnalist de la Reuters.

Israelul și Hezbollah au evitat orice conflict major de-a lungul frontierei libanezo-israeliene de la ultimul lor conflict armat ce a avut loc în anul 2006, deși Israelul a lansat atacuri în Siria vizând ceea ce au spus că au fost livrări de arme către grupul șiit.

La începutul acestei săptămâni, Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Bruxelles. O sursă guvernamentală israeliană a declarat pentru Reuters că întâlnirea a avut scopul de a-l informa pe Pompeo despre viitoarele operațiuni militare de anihilare a tunelurilor.

Actuala concentrare a operațiunilor se desfășoară lângă orașul de graniță israelian Metulla, a spus Conricus, adăugând că unele zone din apropierea gardului de frontieră au fost închise. O sursă militară israeliană a declarat pentru Reuters că operațiunea ar putea dura câteva săptămâni bune până la finalizare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.