LUPTĂ împotriva Guvernului Dăncilă. Ce măsuri se vor lua dacă salariile vor fi ÎNGHEȚATE
Externe Politic Ultima Ora

Guvernul ”spală banii” încet. PE: ”Dăncilă și miniștrii săi au comportamentul unui elev leneș”

România riscă amenzi uriașe pentru neintroducerea în legislația națională a prevederilor dintr-o directivă europeană referitoare la spălarea banilor, dar Guvernul cerea în august 2018 un nou răgaz de la Comisia Europeană.

La o lună după ce Comisia Europeană a dat în judecată România într-o procedură de infringement, Guvernul Dăncilă se ruga de forul internațional pentru o păsuire până în octombrie 2018 a adoptării Legii pentru prevenirea spălării banilor.

Potrivit Hotnews.ro, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe, a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care cere un răgaz pentru adoptarea legii privind combaterea spălării banilor, România fiind amenințată cu amenzi uriașe, din banii contribuabililor.

Scrisoarea semnată de agentul guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe, este redactată în limba română și este datată 23 august 2018. Documentul are ca destinatari doi importanți oficiali: comisarul european pentru Justiție și secretarul general al Comisiei Europene, care au în grijă un dosar foarte sensibil pentru România, Mecanismul pentru Cooperare și Verificare pe Justiție.

Legea pe care România nu a adoptat-o, încă, în Parlament ar trebui să transpună o directivă privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care trebuia să intre în vigoare acum mai bine de un an.

„Autorităţile române doresc să asigure Comisia că au în vedere obligaţia de a nu aduce atingere obiectivelor directivei prin măsurile pe care acestea le iau până la intrarea în vigoare a cadrului normativ pentru transpunerea Directivei 2015/849/UE. Faţă de aceste noi elemente învederate, autorităţile române doresc să adreseze Comisiei rugămintea de a le acorda răgazul de timp până la jumătatea lunii octombrie anul curent pentru a adopta şi publica în Monitorul Oficial al României proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, scria Radu Canțăr către Bruxelles.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan critică într-o postare pe Facebook pasivitatea Guvernului, spunând că „Dăncilă și miniștrii săi au comportamentul unui elev leneș care vine la corigență nepregătit și se roagă de profesor pentru o nouă amânare”.

„Guvernul corigent pune din nou în pericol finanțele românilor

Au trecut 15 luni de la termenul-limită pentru transpunerea Directivei europene privind combaterea spălării banilor, directivă care avea rolul de a proteja românii de evazioniștii și infractorii care spală bani. Guvernul nu a făcut nimic în tot acest timp, deși a primit nu mai puțin de 3 avertismente de la Comisia Europeană.

Din acest motiv, Comisia a propus acum aproape două luni Curții de Justiție a UE penalizarea României pentru netranspunerea directivei, această penalizare urmând a fi achitată, evident, tot de la bugetul de stat, adică din banii noștri. Am cerut atunci Guvernului să transpună de urgență acest act extrem de important pentru siguranța finanțelor românilor.

Cu toate acestea, Guvernul Dăncilă tot nu a progresat în transpunerea directivei. În schimb, aflăm de la HotNews.ro că a trimis o scrisoare în care roagă Comisia Europeană să le mai acorde timp până la mijlocul lunii octombrie pentru adoptarea directivei. Guvernul promite, fără rușine, că va face într-o lună ce nu a făcut în 15 luni.

Dăncilă și miniștrii săi au comportamentul unui elev leneș care vine la corigență nepregătit și se roagă de profesor pentru o nouă amânare. Doar că acest elev leneș guvernează în numele nostru și pe banii noștri.”, scrie Mureșan pe Facebook.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.