ȘOC! BĂSESCU AVERTIZEAZĂ: După o „Primăvară Arabă”, să nu ne surprindă o „Primăvară Europeană”
Externe Ultima Ora

Franța este în FLĂCĂRI. Prim-ministrul Philippe îşi ANULEAZĂ deplasarea în Polonia

Prim-ministrul francez Edouard Philippe, aflat în vizită sâmbătă seară la o unitate de poliţie, a condamnat violenţele „incredibil de şocante” care au avut loc cu prilejul mobilizării „Vestelor galbene” la Paris, mulţumindu-le forţelor de ordine, relatează AFP preluat de Agerpres.

„Imaginile pe care le-am văzut sunt incredibil de şocante. Şi aceste imagini sunt nimic în comparaţie cu ce aţi trăit. Ele nu redau presiunea pe care aţi suferit-o. Şi nu aţi dat deloc înapoi, deci vă mulţumesc foarte sincer”, le-a spus şeful guvernului poliţiştilor la unitatea din Bessieres, conform unei înregistrări difuzate de serviciile sale.

„Cei care erau în faţa voastră erau pregătiţi, echipaţi, organizaţi pentru a merge la confruntare în condiţiile cele mai dificile şi cele mai dure”, a spus el, vorbind despre cele 287 de arestări care sunt „aproape un record”.

Prim-ministrul a fost însoţit în vizita sa de ministrul de interne Christophe Castaner şi de secretarul de stat Laurent Nunez.

„Am venit (…) pentru a vă spune mulţumesc. Este puţin lucru de spus, dar este important să o spunem. Şi nu va fi niciodată atât de clar pe cât gândim în sinea noastră despre ceea ce aţi făcut astăzi. Mă înclin în faţa voastră”, le-a spus el poliţiştilor.

Vehicule şi restaurante incendiate, magazine devastate şi jefuite, forţe de ordine şi salvatori atacaţi: din cartierul Operei până pe străzile Foch şi Rivoli, scenele de gherilă urbană s-au repetat în mai multe cartiere rezidenţiale ale capitalei, eclipsând mesajul transmis în întreaga Franţă de zeci de mii de „veste galbene”.

Violenţele s-au soldat cu circa o sută de răniţi, dintre care 14 în rândul forţelor de ordine.

Edouard Philippe a decis să-şi anuleze deplasarea în Polonia pentru summitul privind schimbarea climatică COP 24 în urma gravelor violenţe de sâmbătă de la Paris, au anunţat anterior serviciile sale.

Prim-ministrul francez, care urma să se deplaseze în Polonia duminică după-amiază şi luni, „va rămâne în Franţa” şi a cerut ministrului tranziţiei ecologice, Francois de Rugy „să conducă delegaţia franceză” la COP luni, a precizat anturajul său.

Şeful guvernului va participa duminică dimineaţă la reuniunea convocată de urgenţă de preşedintele Macron la întoarcerea sa de la summitul G20 din Argentina.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.