Forțele aeriene britanice care apărau spațiul aerian al României ÎNLOCUITE de forțele canadiene
avioane
Externe Știință și Tehnologie Ultima Ora

A fost inventat radarul care detectează avioanele invizibile

Cercetătorii canadieni şi-au propus să înlocuiască tehnologia militară radar convenţională, cu care sunt dotate bazele militare din regiunile polare ale Canadei, cu un nou tip de radar, mult mai eficient în condiţiile din nordul extrem, care funcţionează pe principiile fizicii cuantice, conform unui material publicat recent de Live Science.

În condiţiile din apropierea Polului Nord magnetic al Pământului, radarele militare convenţionale sunt mai degrabă ineficiente pentru că prin această regiune, în atmosfera terestră pătrund particule puternic ionizate emise de Soare care provoacă numeroase interferenţe, devenind dificil de identificat semnalele radio importante de cele naturale, de fond. Dacă un astfel de radar din apropierea Polului Nord magnetic trebuie să identifice eventuale ameninţări aeriene care folosesc tehnologii stealth de camuflaj anti-radar, atunci misiunea sa devine foarte dificilă, scrie  agerpres.ro

Din acest motiv, cercetători canadieni de la Universitatea Waterloo din Ontario s-au gândit să înlocuiască staţiile radar obişnuite din aceste baze septentrionale cu radare cuantice, care funcţionează apelând la unul dintre cele mai misterioase principii ale fizicii cuantice – cel al inseparabilităţii cuantice (quantum entanglement).

Fenomenul de inseparabilitate cuantică implică generarea unor perechi sau chiar grupuri de particule subatomice care prezintă aceeaşi stare cuantică. Dacă acţionezi asupra unei astfel de particule sau grup de particule, celelalte particule cu care se află în stare de inseparabilitate cuantică vor reacţiona simultan la fel, chiar dacă sunt separate de distanţe de ordinul anilor lumină. Cumva, în lumea cuantică, informaţia se propagă cu viteze mai mari decât cea a luminii, ceea ce l-a deranjat pe Einstein, care susţinea că nimic nu poate călători în Univers cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Din acest motiv, el a caracterizat sumar fenomenul de inseparabilitate cuantică numindu-l „acţiune bizară de la distanţă”.

Echipa de cercetători a anunţat că este gata să testeze un astfel de radar cuantic în afara laboratorului, în condiţii de teren.

„Obiectivul proiectului nostru este de a construi o sursă puternică de fotoni în stare de inseparabilitate cuantică, pe care să-i putem obţine prin simpla apăsare a unui buton”, conform lui Jonathan Baugh, cercetător la Institute for Quantum Computing (IQC), din cadrul Universităţii Waterloo. „Acest proiect ne va permite să dezvoltăm tehnologia necesară pentru a scoate radarul cuantic din laborator pe teren. Ar putea schimba modul în care ne raportăm la conceptul de securitate naţională”, a adăugat el.

Dar ce legătură au fotonii, sau particulele de lumină, cu detectarea avioanelor şi rachetelor dotate cu tehnologie stealth? Se pare că totul este legat de modul în care se comportă particulele aflate în stare de inseparabilitate cuantică.

În fizica cuantică, particulele „inseparabile” împărtăşesc o legătură specială. Atunci când o forţă sau acţiune modifică starea unei particule, particula pereche a sa îşi modifică starea instantaneu, chiar dacă între cele două particule se află distanţe enorme, de ordinul sutelor de mii de ani lumină.

Într-un radar cuantic, perechile de fotoni aflaţi în relaţii de inseparabilitate se vor afla la distanţe de câţiva kilometri. Iniţial, grupurile de fotoni individuali trebuie divizate printr-un cristal, iar fiecare foton care este divizat se transformă într-o pereche de fotoni inseparabili. Unul dintre fotonii dintr-o astfel de pereche rămâne conţinut în staţia radar, în timp ce celălalt este trimis pe cer. Atunci când acest al doilea foton se loveşte de ceva pe cer, să presupunem că de un avion stealth, va ricoşa, deconspirând poziţia şi viteza de deplasare a respectivului avion.

Avioanele „invizibile” sunt concepute să se ascundă de undele radio şi sunt vulnerabile în faţa unei astfel de metode de detecţie pe bază de lumină. Orice tehnologie care ar încerca să altereze o eventuală barieră de detecţie formată din fotoni în stare de inseparabilitate cuantică va fi detectată imediat de la staţia de radar pentru că orice modificare adusă acestor fotoni se va regăsi instantaneu la fotonii pereche rămaşi în staţia radar.

În acest mod, un radar cuantic poate detecta aparate de zbor concepute să nu fie vizibile pe sistemele radar tradiţionale cu unde radio.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.