Doi nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud… pe mare
marea galbena
Externe Ultima Ora

Doi nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud… pe mare

Doi cetăţeni nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud, trecând prin Marea Galbenă sâmbătă, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

„O mică ambarcaţiune a fost detectată la nord de Baengyeong”, o insulă situată în apropierea frontierei maritime intercoreene cu doi civili la bord, care şi-au „exprimat dorinţa de a rămâne” în Coreea de Sud, a adăugat agenţia, citată de AFP.

Unul dintre cei doi bărbaţi fusese identificat iniţial drept un ofiţer în armata nord-coreeană, însoţit de un civil. Yonhap a precizat apoi că sursa guvernamentală sud-coreeană şi-a corectat declaraţia, afirmând că este vorba despre doi civili.

Un reprezentant al Gărzii de Coastă a declarat că o anchetă este în curs, fără a oferi detalii suplimentare.

Aceasta este primul caz de acest gen după summitul istoric din aprilie în urma căruia cele două state antagoniste s-au angajat pe calea denuclearizării complete a peninsulei şi la încetarea oricărei activităţi ostile.

În noiembrie, un soldat nord-coreean s-a târât până la frontiera bine păzită, înainte de a fugi spre Sud, sub tirurile militarilor nord-coreeni, care l-au nimerit de mai multe ori.

În iunie, doi dintre cei patru membri ai echipajului de pescuit nord-coreene aflate în derivă au refuzat să se întoarcă acasă şi au fost autorizaţi să se instaleze în Coreea de Sud. Ei au fost imitaţi o lună mai târziu de cinci persoane aflate pe o altă navă.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din ţara lor, dar foarte rar unii dintre ei au traversat zona demilitarizată DMZ, care – între mine şi soldaţi – este considerată ca fiind frontiera cea mai militarizată din lume.

Cei mai mulţi dintre cei care au fugit din ţară au trecut prin China vecină şi frontiera sa mult mai permeabilă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.