Suedia a preluat președinția Uniunii Europene pentru 6 luni
Suedia a preluat președinția Uniunii Europene pentru 6 luni
Externe Politic

Din categora ”așa, da!”: Suedia, țara fericirii, unde politicienii nu au privilegii și imunitate…

Suedia este țara în care politicienii nu au privilegii, nu se bucură de imunitate, iar alegătorii se prezintă la vot în proporție de peste 80%. În topul 2013 al celor mai fericite țări, Suedia figurează pe locul 5, după Danemarca, Norvegia, Elveția și Olanda, în timp ce Marea Britanie este abia pe locul 22, iar România pe locul 90.

Din categora ”așa, da!”: Suedia, țara fericirii, unde politicienii nu au privilegii și imunitate… 1Țările „fericite” au în comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viață sănătoasă și, mai ales, absența corupției la nivelul liderilor, explică John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor în viața „cetății” este tratată cu foarte mare seriozitate.

Câteva date generale

Suedia este o monarhie constituționala. Din 1971, Parlamentul țării este unicameral și are 349 de membri, aleși prin vot direct și proporțional, ei reprezentând 9,2 milioane de cetățeni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf îndeplinește doar funcții ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtătorul de Cuvânt al Parlamentului.

Statul este conceput ca un sprijin pentru toți cetățenii săi, care sunt tratați echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solidă. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasă socială. În schimb, taxele sunt mari, dar ele se întorc sub formă de pachete de asistență socială.

Această relație între stat și cetățeni face ca alegerile să fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri în diverse partide și peste 80% sunt membri de sindicat.

Prezența la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii consideră dezbaterile politice și prezența la vot esențiale pentru democrație.

Din categora ”așa, da!”: Suedia, țara fericirii, unde politicienii nu au privilegii și imunitate… 2Fără privilegii sau lux pentru politicieni

Țara este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicați și de atenți la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceștia nu au privilegii și nici nu beneficiază de condiții de lux.

Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuințe puse gratuit la dispoziția parlamentarilor. Aceștia obișnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului.

În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Singura cameră este folosită atât ca living, cât și ca dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să își spele așternuturile.

Sunt și parlamentari care trăiesc într-un spațiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătrați. În aceste cazuri, inclusiv bucătaria este împarțită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Păstrați curățenia”.

Biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătrați. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer.

Reședința oficială a premierului suedez nu depășește circa 300 de metri pătrați. Nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Mai mult, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că premierul își calca singur cămășile și își spală singur rufele, la fel ca orice simplu cetățean.
Suedia este împărțită în 21 de comitate conduse de câte un birou administrativ numit de guvern împreună cu un consiliu ales de cetățeni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localități.

Nici primarii și guvernatorii nu au dreptul la reședințe oficiale gratuite, iar consilierii nici măcar nu au salariu lunar sau un birou propriu, așa că lucrează de acasa.

Doar parlamentarii, care lucrează la elaborarea legilor, se consideră că exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remunerați cu salarii lunare. Un parlamentar suedez câștigă aproape dublul venitului net al unui profesor.

Din categora ”așa, da!”: Suedia, țara fericirii, unde politicienii nu au privilegii și imunitate… 3Fără imunitate

Politicienii suedezi nu sunt privilegiați în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate.

Cetățenii sunt foarte atenți la modul în care Parlamentul își folosește puterea. Transparența activității parlamentare are rădăcini în Constituție. Fiecare cetățean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern și declarația de impozit pe venit a premierului.

Mai mult, funcționarii trebuie să pună la dispoziția doritorilor corespondența zilnică și emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetățean având acces la aceste informații.

Principiul transparenței este inclus în Constituția suedeză de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de corupție să fie extrem de rare în această țară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.