Deşi Spania i-a retras mandatul de arestare, Carles Puigdemont a decis să plece în Belgia
carles puigdemond
Externe Ultima Ora

Deşi Spania i-a retras mandatul de arestare, Carles Puigdemont a decis să plece în Belgia

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a plecat din Germania şi s-a întors în Belgia, sâmbătă, după ce Madridul a anunţat că retrage mandatul internaţional de arestare care era pe numele acestuia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Puigdemont a informat că va continua să călătorească prin Europa cu scopul de a atrage susţinere pentru independenţa Catalonia.

„Aceasta nu va fi ultima mea destinaţie, nu reprezintă sfârşitul călătoriei mele”, a declarat Puigdemont în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, alături de actualul lider catalan, Quim Torra.

„Voi călători în cele patru colţuri ale Europei pentru a ne apăra cauza”, a adăugat acesta.

Puigdemont a fost arestat la 25 martie, în Germania, după ce Curtea Supremă de la Madrid a emis mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate. În luna iulie, un tribunal din landul german Schleswig-Holstein a hotărât că acesta poate fi extrădat în Spania.

Cu toate acestea, instanţa a hotărât că Puigdemont va fi extrădat doar în urma acuzaţiilor privind folosirea ilegală a fondurilor publice, respingând acuzaţiile de rebeliune. Pe acest fond, Madridul a anunţat că retrage mandatul internaţional de arestare.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

Noul premier al Spaniei, Pedro Sanchez, a anunţat că nu va accepta un nou referendum privind independenţa Cataloniei, argumentând că acesta ar fi împotriva constituţiei Spaniei.

Ca reacţie, Puigdemont a declarat sâmbătă că perioada „de graţie” a lui Sanchez, privind problema catalană, a luat sfârşit şi este nevoie de „acţiuni, nu vorbe”.

Sanchez a început recent negocierile cu Torra, care consideră că Puigdemont este singurul „lider legitim” al regiunii.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii