Blocaj la Summit-ul UE. Italia forțează mână partenerilor pentru a rezolva problema migrației 1
Externe Ultima Ora

Blocaj la Summit-ul UE. Italia forțează mână partenerilor pentru a rezolva problema migrației

Premierul italian a blocat adoptarea declaraţiilor Uniunii Europene asupra comerţului şi apărării pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, informează Reuters citând diplomaţi europeni.

„Premierul Giuseppe Conte şi-a rezervat posibilitatea de a se putea pronunţa asupra totalităţii subiectelor”, a indicat o sursă italiană, în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului European explica, fără a-l numi, că un stat membru „şi-a rezervat poziţia de a se pronunţa asupra ansamblului concluziilor”.

Conte a blocat declaraţiile comune care conţineau critici la adresa tarifelor vamale americane şi sprijinirea măsurilor de retorsiune, afirmând că nu poate le poate aproba decât când Cei 28 de conducători ai blocului comunitar vor ajunge la o înţelegere asupra tuturor subiectelor discutate la summit, în special cu privire la migraţie.

Atitudinea neobişnuită a lui Conte a atras critici. „Unii lideri au fost surprinşi de acest lucru”, a spus un diplomat european.

Italia doreşte mai mult ajutor din partea UE pentru a face faţă afluxului de migranţi.

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi şi vineri într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migraţiei, în contextul în care schimbările politice din Germania şi Italia au readus subiectul în actualitate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.