Berlinala, marcată de mișcarea #MeToo; ce filme au fost premiate 1
Berlinala, marcată de mișcarea #MeToo; ce filme au fost premiate
Externe Ultima Ora

Berlinala, marcată de mișcarea #MeToo; ce filme au fost premiate

Gala de decernare a premiilor celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei a adus sâmbătă seara în prim plan femeile odată cu acordarea celei mai importante distincţii a festivalului, „Ursul de Aur”, peliculei „Nu mă atinge-mă”/ „Touch me not”, semnat de regizoarea româncă Adina Pintilie, după o ediţie marcată de controversa #MeToo, notează AFP.

„Ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune ‘Touch me not’ să ajungă peste tot în lume. Vă invităm, deci, pe voi, spectatorii, la dialog”, a declarat regizoarea, surprinsă de premiul primit de pelicula sa, pe care criticii nu o plasaseră printre favorite, informează Agerpres.

Berlinala, marcată de mișcarea #MeToo; ce filme au fost premiate 2

Juriul, condus de regizorul german Tom Tykwer („Run Lola Run”), a recompensat, de asemenea, o altă femeie, pe poloneza Malgorzata Szumowska, care a câştigat Marele Premiu al Juriului, pentru filmul său „Twarz”, despre un tânăr desfigurat de un accident grav.

Pe fondul undei de şoc generate de mişcarea #MeToo, această a 68-a ediţie Festivalului de Film de la Berlin a prezentat pelicule care au adus un omagiu femeilor, chiar dacă printre cele 19 filme aflate în competiţie doar patru au fost semnate de femei.

Unul dintre filmele care aduc în prim plan eroine este „Las herederas”, de Marcelo Martinessi – primul film al acestui regizor din Paraguay şi totodată prima peliculă aflată în competiţie din această ţară – care prezintă povestea unei femei care se emancipează la bătrâneţe, din care bărbaţii sunt aproape absenţi.

Actriţa principală a filmului, Ana Brun, a fost recompensată cu Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare feminină la Berlinală. Vizibil emoţionată, aceasta a dedicat filmul „femeilor luptătoare” din ţara sa. Nu în ultimul rând, regizorul peliculei a fost recompensat cu premiul Alfred Bauer, o distincţie acordată în memoria fondatorului festivalului, care premiază filmele care deschid noi perspective.

Berlinala, marcată de mișcarea #MeToo; ce filme au fost premiate 3

Şi cinematograful latino a fost premiat la această ediţie a Berlinalei, odată cu acordarea Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu peliculei „Museo”, semnate de regizorul mexican Alonso Ruizpalacios. Pelicula, cu Gael Garcia Bernal în rolul principal, are în centru furtul unor artefacte din Muzeul de Antropologie din Ciudad de Mexico în 1985.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Wes Anderson pentru animaţia „Isle of Dogs”, însă cunoscutul cineast nu a putut fi prezent pentru a-şi ridica premiul. În locul său pe scenă a urcat Bill Murray, unul dintre actorii care dau viaţă personajelor din film.”Nu m-am gândit niciodată că jucând un câine mă voi întoarce cu un urs”, a glumit acesta la ridicarea premiului.

Prezentat în deschiderea Berlinalei, „Isle of Dogs” a fost unul dintre favoriţii la „Ursul de Aur”, alături de „U-22 July”, o reconstituire controversată a masacrului de pe insula Utoya din 2011 – care aplecat însă de la această ediţie fără a obţine vreun premiu.

Tânărul francez Anthony Bajon a fost distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun actor după prestaţia din filmul „La Priere”, de Cédric Kahn, o dramă despre foşti dependenţi de droguri aflaţi în căutarea mântuirii. Bajon devine astfel al şaptelea actor francez premiat la Berlin, după nume mari ale filmului francez precum Jean-Pierre Léaud şi Jean-Louis Trintignant.

În faţa dezvăluirilor despre agresiunile cărora le-au căzut victime femei din lumea filmului, la acest prim festival important de film al anului au fost lansate mai multe iniţiative marcante, printre care campania „Speak Up!”, destinată combaterii hărţuirilor sexuale în industria cinematografică din Europa.

O polemică a umbrit însă debutul acestei ediţii a Berlinalei: o actriţă sud-coreeană a criticat organizatorii pentru că l-au invitat pe regizorul Kim Ki-Duk, pe care aceasta îl acuză că a pălmuit-o şi forţat-o să filmeze scene de sex improvizat. În faţa presei, regizorul a respins aceste atacuri, oferind numeroase detalii despre acest caz, în privinţa căruia s-a pronunţat şi justiţia sud-coreeană.

Şi anul trecut juriul Berlinalei a provocat o surpriză, acordând „Ursul de Aur” filmului ungar „On Body and Soul”, o poveste de dragoste poetică, semnată de regizoarea Ildiko Enyedi, care concurează în acest an la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.