Fiona Hyslop: Acordul dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit nu este operabil și pentru Scoția
scotia
Externe Ultima Ora

Au explodat spiritele în Scoția: 60.0000 de protestatari cer independeța!

Zeci de mii de manifestanţi au cerut sâmbătă, la Glasgow, independenţa Scoţiei faţă de Regatul Unit, relatează AFP. Organizatorii susţin că au participat 60.000 de protestatari, poliţia estimează 35.000.

Reporterul AFP a remarcat în mulţime şi drapele ale Cataloniei, provincie spaniolă unde există de asemenea un curent separatist. Unii manifestanţi purtau ca pe mantii steaguri scoţiene, cu crucea sfântului Andrei albă pe fond albastru. Kilturile – fustele specifice portului tradiţional bărbătesc din Scoţia – marcau şi ele specificul local.

Pe marginile traseului marşului pentru independenţă, susţinători ai Regatului Unit au purtat Union Jack – drapelul britanic.

Manifestaţia anuală a separatiştilor scoţieni a luat amploare după referendumul pentru independenţă din 2014, remarcă AFP. Naţionaliştii s-au dovedit minoritari, iar 55% din votanţi au optat pentru rămânerea Scoţiei în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Anul trecut, la Glasgow s-au reunit 20.000 de protestatari, iar premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut organizarea unui nou referendum pentru independenţă, după ce britanicii au optat în 2016, tot prin referendum, pentru retragerea din Uniunea Europeană. Ea a argumentat că 62% din scoţieni au fost împotriva aşa-numitului Brexit. Naţionaliştii au fost însă mai puţin insistenţi în privinţa unei noi consultări populare, după ce au înregistrat pierderi la alegerile legislative din Scoţia de anul trecut.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.