Astăzi este ZIUA FRANȚEI, cunoscută și ca Ziua Căderii Bastiliei
Externe Ultima Ora

Astăzi este ZIUA FRANȚEI, cunoscută și ca Ziua Căderii Bastiliei

Astăzi, Franța sărbătorește ziua națională, prilej cu care va avea loc tradiționala paradă militară pe Champs Elysées la Paris, sub privirile președintelui Macron și ale miilor de parizieni și de turiști ce sunt prezenți în fiecare an pentru acest eveniment.

Astăzi este ZIUA FRANȚEI, cunoscută și ca Ziua Căderii Bastiliei

Odată cu parada militară va avea loc și un spectacol aerian în care piloții francezi de elicoptere și avioane vor distra publicul prezent cu tot felul de manevere spectaculoase. Parada forțelor armate franțuzești este cea mai veche tradiție de acest fel din Europa

La ora 11 noaptea, Parisul și mai toate orașele mici și mari ale Franței vor încheia sărbătorile de ziua națională cu focuri de artificii. Anul acesta, parizienii vor petrece până târziu în noapte la stațiile de pompieri din urbe.

În România, va avea loc tradiționalul bal organizat în grădina Reședinței oficiale a Ambasadei Republicii Franceze în România.

În lumea întreagă 14 iulie este cunoscută ca Ziua Căderii Bastiliei, fortăreața-închisoare ce era simbolul puterii feudale în Franța secolului al XVII-lea. Într-adevăr, pe 14 iulie 1789, în timpul Revoluției Franceze, Bastilia a fost atacată de către parizienii revoluționari pentru a rechiziționa rezervele consistente de praf de pușcă și muniție, în eventualitatea unui atac al forțelor loiale monarhiei. Bastilia avea și un rol represiv important în acele timpuri – aici erau închiși cei pe care coroana franceză îi considera indezirabili din punct de vedere politic. Paradoxal, în ziua atacului, Bastilia „găzduia” doar șapte prizonieri fără vreo importanță în convulsiile socio-politice ale acelor zile.

La câteva săptămâni după capitularea Bastiliei, feudalismul a fost abolit în Franța și a fost adoptată Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului.

Acesta nu este însă singurul motiv pentru Franța își aniversează „ziua de naștere” pe 14 iulie. Un an după căderea Bastiliei, francezii au celebrat ceea ce s-a numit Fête de la Fédération, pe 14 iulie 1790. Festivalul era menit să evidențieze unitatea poporului francez după haosul politic și social de la revoluție și să sărbătorească pacea. A fost prima dată când artificiile au luminat cerului Parisului cu ocazia acestei zile.

Oficial, 14 iulie a devenit ziua Republicii Franceze abia în 1880 – politicienii vremii alegând această dată tocmai datorită simbolistice duble, aproape paradoxale – o zi a luptei pentru echitate și libertate și, în același timp, o zi a unității naționale și a păcii. Cetățenii puteau să-și aleagă simbolul preferat. Tot în 1880 a început și tradiția paradei militare, păstrată până în ziua de astăzi.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.