România se pregătește de război. Ministerul apărării cumpără rachete de luptă
iran
Externe Ultima Ora

Analistul Sebastian Sârbu: ”Urmează operațiunea Storm Shadow în Iran”

Pentagonul are deja pregătite planurile operaționale strategice de atacare a instalațiilor nucleare iraniene în cazul eșecului diplomației internaționale. Astfel este prevăzută punerea în mișcare a operațiunii ”Storm Shadow” dupa numele rachetei britanice, care vizează un război fulger în Iran un fel de raid împreună cu Marea Britanie  –  este de părere analistul militar Sebastian Sârbu. Acesta susține că este posibil să se ralieze și Franța, respectiv Italia. Operațiunea va fi anunțată printr-o intensificare a prezenței militare americane în zona Golfului Persic.

Conform analistului Sebastina Sârbu, în scenariul Pentagonului, războiul cu Iranul va pleca de la rănirea într-o confruntare navală a doi pușcași marini americani. SUA, în primă fază, va crește prezența militară în regiune.

Acest fapt va conduce la provocări de ambele părți care vor escalada. Atunci decizia va fi fix în mâinile președintelui Donald Trump. Acesta va tergiverasa un pic decizia de atacare a Iranului ca urmare a opozițiie Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, dar în cele din urmă Donald Trump, după ce va fi înștiințat de rănirea celor doi puşcaşi marini americani de către partea iraniană, va face niște declarații ezitante. Totul face parte din scenariu. El va prelungi luarea unei decizii pentru a vedea ce sprijin internațional are, dar și din cauza opoziției Coreei de Nord, țară care și ea a fost vizată într-un dosar nuclear.

Tentativa Chinei de mediere internațională a conflictului va conduce la complicarea situației.

Trump va amâna decizia intervenției militare în Iran, fapt ce va declanșa o criză internațională dar și controverse interne, președintele american riscând chiar suspendarea. Totuși acesta va lua decizia finală de declanșare a operațiunii Storm Shadow, după o constare cu premierul britanic Theresa May. De asemenea va putea miza și pe sprijinul altor aliați – considera Sebastian Sârbu.

Războiul va începe cu demiterea vicepreședintele AIEA

Demiterea vicepreședintele Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) responsabil de dosarul nuclear Iranian a fost pusă la cale de către serviciile secrete europene în consens cu cele americane tocmai ca Franța , Italia dacă nu și Germania să poată interveni militar contra Iranului. Este clar că noul șef al AIEA pentru Iran va confirma probele israeliene și ale US Intelligence privind armele nucleare iraniene, iar marile puteri europene vor decide în consecință – mai spune analistul Sârbu.

”Astfel și Franța va interveni militar mai târziu alături de Statele Unite, primind în schimb asigurări că va fi un război fulger și nu unul de lungă durată. Interesant este că nu întâmplător numele operațiunii alese se va chema <Storm Shadow>, după numele rachetelor militare produse în Marea Britanie, Franța, Italia.Se vrea astfel cooptarea acestor țări în intervenția militară contra Iranului pe un termen ceva mai lung. Oricum atacarea Iranului se va desfășura pe mai multe etape, în primă etapă putându-se vorbi doar despre o operațiune SUA – Marea Britanie, pentru a da un semnal Israelului că este apărat”, mai spune Sebastian Sârbu.

Scenariul libian se va repeta în cazul Iranului

În opinia analistului, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, mai devreme sau mai târziu. Rusia va vota în favoarea unei intervenții în Iran în a doua etapă a conflictului, primind între timp garanții că Assad va fi lăsat în pace și că Rusia nu va mai fi sancționată economic.

Pentagonul are deja pregătite planurile operaționale strategice de atacare a instalațiilor nucleare iraniene în cazul eșecului diplomației internaționale. Astfel este prevăzută punerea în mișcare a operațiunii ”Storm Shadow” dupa numele rachetei britanice, care vizează un război fulger în Iran un fel de raid împreună cu Marea Britanie - este de părere analistul militar Sebastian Sârbu. Acesta susține că este posibil să se ralieze și Franța, respectiv Italia. Operațiunea va fi anunțată printr-o intensificare a prezenței militare americane în zona Golfului Persic.

”Va fi la fel ca în cazul Libiei în anul 2010. Scenariul libian se va repeta, iar actorii principali vor fi aceiași. Mai mult decât atât, în cazul unei intervenții aeriene a Coaliției reprezentate de SUA o intervenție la sol va putea fi realizată de Arabia Saudită. În acest din urmă caz vom avea de a face cu o internaționalizare a conflictului, finalitatea acestuia fiind decisă de evoluțiile politice din Turcia”, spune analistul militar Sebastian Sârbu (foto), membru al Clubului Presei Transatlantice, Consilier al Helsinki Think Tank pe relația SUA-UE.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.