razboi. harta Nord stream II
razboi
Externe Politic Ultima Ora

Analistul militar Sebastian Sârbu: ”Al treilea război mondial va fi unul al aluminiului și va porni din SUA”

Recentele taxe pe oțel și aluminiu impuse de către SUA Uniunii Europene și Chinei au o uriașă miză geopolitică dar și economică. Analistul militar Sebastian Sârbu crede că aceste măsuri fac parte din noua strategie de la Washington privind războaiele economice sau comerciale. Așa arată, de fapt, al treilea război mondial…

Uniunea Europeană a contestat aceste măsuri, considerandu-le protecţioniste și amenințând cu contra-acțiuni, explică analistul. ”De fapt vedem pe zi ce trece cum economia mondială o ia la vale, specialiștii în intelligence și economie de apărare anticipând o criză economică în Europa dar și în SUA , spre sfârșitul acestui an, care nu v-a putea fii stinsă decât printr-un război în toată regula, la scară globală.

Conform unui raport secret confirmat parțial de Biroul de Recensămînt al SUA, administraţia Obama ar fi lăsat America cu un deficit comercial de 83%  însemnând practic 796 miliarde de dolari . Conform datelor estimate Beijingul si Bruxelles dețin împreună supremația economică deținând în domeniul gazelor și energiei 527 miliarde de dolari respectiv 414 miliarde dolari reprezentând 93% din bugetul SUA care in total este de 1,54 bilioane dolari”, a spus pentru NwsTeame.ro Sebastian Sârbu.

Analistul militar spune că Uniunea Europeană și China sunt net importatoare de petrol și gaze, importând  8,3 milioane de barili pe zi,  reprezentând 70% din petrolul chinez și 8,8 miliarde metri cubi, adică 39% din gazul consumat de China.

Din analizele structurilor specializate de la Washington un război contra Iranului nu ar fi suficient pentru stabilizarea economiei SUA. Din datele centralizate de Biroul Economic de Analiză al SUA rezultă că valoarea exporturilor SUA de petrol, gaze naturale, NGL ( gaze naturale lichide), cărbuni nu depășesc 45 miliarde de dolari anual, analiza făcând referire la anii comerciali recenți 2016 și 2017.

De aceea miza nu mai este pentru SUA petrolul și gazele naturale din punct de vedere al economiei interne, însă poate fi avut în vedere destabilizarea Uniunii Europene și Extremului Asiatic ambele dependente de petrolul Iranian – explică analistul militar.

Numirea lui John Bolton este un semnal pentru Iran și autorizarea forței fără Congres

”Dar ceea ce puțini știu este că aluminiul și oțelul este folosit masiv în industria de apărare americană, Departamentul Apărării fiind un larg consumator al ambelor metale, accesul la ele fiind critic pentru producerea sistemelor militare americane. Ceea ce duce cu gândul la complexul militar industrial și calculele de război de la Pentagon. De aici, necesitatea elaborării unui scenariu de război colectiv care ar implica inamicii economici ai SUA : China și Uniunea Europeană.

Numirea lui Bolton a coincis cu transferarea deciziei privind tarifele la aluminiu si oțel din domeniul economic în cel al securității naționale fiind evaluată ca atare. Astfel prin acest transfer se recunoște intențiile de război în raport cu necesitatea dezvoltării industriei de apărare dar și cu presiunea Chinei în domeniul oțelului care ar afecta conform aceluiași raport secret economia SUA. Este clar SUA sunt  în război  economic cu China. Uniunea Europeană este și ea vizată”, ne-a explicat Sebastian Sârbu.

Specialiștii de la Pentagon și Washington mai fac evaluări și pentru a stabili în ce măsură un război contra Iranului ar afecta economic atât Uniunea Europeană cât și Asia, America fiind singurul câștigător al acestui preconizat conflict, este de părere analistul.

Mai mult, administraţia Trump a numit la Departamentul de Stat pe fostul director al CIA Mike Pompeo tocmai pentru ca informațiile privind economia SUA și războiul contra Islamului și Chinei să nu fie deconspirate, administrația Trump neștiind cum să mascheze prin măsuri de contrapropagandă dezvăluirile fostului strateg de la Casa Albă, Steve Bannon.

”Totodată este interesant cum pe agenda Consiliului de Relații Externe al SUA privind anul 2018 este publicat scenariul unei confruntări NATO – Rusia, multe scenarii de conflict al acestui Consiliu fiind confirmate, aici menționând conflictul dintre Turcia și kurzi. Agenda de securitate de la Casa Albă coincide în mod straniu cu agenda Consiliului de Relații Externe considerat a se afla în tabăra democraților”, explică Sârbu.

 Cum va fi afectată România?

România este deja implicată în războiul economic dintre SUA și Rusia, spune analistul. Proiectul North Stream II sau Intermarium sunt totuna. Aceasta vizează o rețea extinsă de gaze naturale care este formată din țări de tranzit ca  România, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, Grecia și Ucraina care astfel se folosește de proiect în războiul economic cu Rusia.

Intermarium este un concept economic de cooperare cu valențe geopolitice care implică țările din jurul celor 3 mări : ,Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Adriatică. El figurează în analizele de intelligence ca fiind ,”Cutia de rezistență americană în Uniunea Europeană”.

Analistul militar Sebastian Sârbu: ”Al treilea război mondial va fi unul al aluminiului și va porni din SUA” 1

”În vara acestui an președintele României Klaus Iohannis va participa la o nouă reuniune privind Intermarium. O confruntare cu Rusia este posibilă din acest motiv de tip economic, dar suntem sub protecția NATO, până la vară trebuind să fim buni diplomați din aceleași ratiuni economice și de securitate, coordonându-ne cu Washingtonul”, spune analistul militar Sebastian Sârbu membru al Clubului Presei Transatlantice, Special Advisor la International Organization for Security and Intelligence Canada.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.