Ultima oră. Ministerul de externe a emis o avertizare de călătorie în Spania. E grevă generală
Externe Ultima Ora

ALERTĂ. O nouă bătălie pentru Catalonia s-a declanșat în Spania

Curtea Constituțională din Spania a anunțat marți că a blocat o moțiune aprobată de Parlamentul din Catalonia de a încerca să reia procesul prin care doreau să declare independența regiunii din nord-estul țării, informează Reuters.

Curtea a decis suspendarea moțiunii seceționiste care fusese aprobată la data de 5 iulie de Adunarea Catalană din Barcelona, urmat de apelul făcut de guvernul de la Madrid împotriva acestei mișcări.

Parlamentul catalan are la dispoziție 20 de zile pentru a face apel la decizia curții. Atât Înalta Curte, cât și guvernul spaniol au transmis Cataloniei că un referendum petru independență nu este prevăzut de Constituție.

Săptămâna trecută primul-ministru spaniol Pedro Sanchez a semnat o inițiativă comună cu liderul catalan Aqim Torra, dar a exclus orice mișcare de independență regională.

Campania de secesiune catalană este una dintre cele spinoase probleme cu care se confruntă Sanchez de când a preluat mandatul de la fostul premier Mariano Rajoy, la data de 1 iunie.

Catalonia și-a declarat unilateral îndependența în urma referendumului care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, determinându-l pe Rajoy să impună o conducere direct de la Madrid și să organizeze alegeri locale, unde partidele pro-independență au câștigat o nouă majoritate parlamentară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.