Alegeri în Turcia: Opoziția denunță tentative de fraudă electorală
Turcia vot
Externe Ultima Ora

Alegeri în Turcia: Opoziția denunță tentative de fraudă electorală

Principalul partid de opoziţie turc a denunţat tentative de fraudă în timpul alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate care au loc duminică în Turcia, informează AFP, conform agerpres.ro.

„Numeroase plângeri ne-au parvenit”, mai ales din provincia Sanliurfa (sud-est), a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bülent Tezcan, într-o conferinţă de presă la sediul formaţiunii sale, la Ankara.

Tezcan a dat câteva exemple de tentative de măsluire a urnelor, îndeosebi cazul unei urne care conţinea deja circa o sută de buletine de vot, toate în favoarea alianţei dominate de formaţiunea aflată la putere, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), înainte de deschiderea secţiilor de vot.

De teama fraudelor, îndeosebi în sud-estul cu majoritate kurdă, opozanţi şi ONG-uri au mobilizat câteva sute de mii de observatori pentru a supraveghea urnele.

„În regiune, s-au produs atacuri, ameninţări cu arestarea observatorilor noştri”, a afirmat Tezcan, deplângând prezenţa „unor persoane înarmate pe străzi”, care încearcă să creeze, în opinia sa, „o atmosferă de teroare pentru alegători”.

Principalul partid prokurd HDP a denunţat la rândul său, pe reţelele sociale, tentative de fraudă şi intimidare similare în sud-est.

Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, la scurt timp după ce a votat la Istanbul, că a aflat „că nu există probleme serioase în întreaga Turcie” în procesul de desfăşurare a scrutinului.

Şeful CHP, Kemal Kiliçdaroglu, a lansat, imediat după ce a votat la Ankara, un apel la „toţi funcţionarii” să dejoace tentativele de fraudă. „Vă rog, nu uitaţi că sunteţi funcţionari de stat. Nu sunteţi funcţionari ai unui partid politic”, a insistat el.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii