Klaus Iohannis întâlnire cu Donald Trump. Ce discută cei doi președinți
Iohannis a făcut ravagii în SUA. Primul efect al vizitei președintelui la Trump
Externe Ultima Ora

Administraţia Trump nu va recunoaşte anexarea Crimeii

Secretarul de stat american Mike Pompeo i-a asigurat pe congresmenii din Comisia de relaţii externe a Senatului că Administraţia Trump nu va recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia, pe care a descris-o drept o ocupaţie. Remarcile lui Pompeo au fost salutate atât de oficialii Uniunii Europene, cât şi de Ucraina. Speculaţii cum că Washingtonul ar putea face concesii Moscovei în această chestiune apăruseră după întânlirea preşedintelui Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin, săptămâna trecută, la Helsinki.

Mike Pompeo

Schimburile de replici au devenit aprinse, temperamentele s-au inflamat timp de trei ore, cât au durat audierile secretarului de stat Mike Pompeo la Capitoliu. Anticipând că Pompeo va fi presat cu privire la Crimeea şi probabil încercând să înlăture percepţia că ar fi prea blândă cu Rusia, Administraţia Trump a trecut la ofensivă. Cu scurt timp înainte audierilor secretarului de stat Mike Pompeo în Comitetul senatorial pentru relaţii externe, Departamentul de Stat a emis o declaraţie în care afirmă că Statele Unite resping anexarea Crimeii de către Rusia şi cer Moscovei să pună capăt ocupaţiei teritoriului.

Preşedintele Comitetului, senatorul republican Bob Corker, a deschis audierile şi el ofensiv.

Bob Corker: „Aţi venit astăzi în faţa unui grup de senatori care sunt plini de serioase îndoieli despre această Casă Albă şi despre modul în care conduce politica externă americană. Există o serie de motive pentru care suntem îngrijoraţi, între ele lipsa de informaţii din partea Administraţiei. Nu pot spune cu mai mult forţă decât o fac acum. Este nevoie cu adevărat să înţelegem ce se întâmplă şi care este strategia noastră în ce priveşte o serie de teme.

În faţa ostilităţilor Rusiei, l-am văzut imediat după summit, la Helsinki, pe preşedintele american obedient şi curtenitor. Am auzit că au fost convenite acorduri, dar până acum nu avem nicio idee care sunt ele, deşi preşedintele i-a trasmis deja o invitaţie lui Putin de a veni la Washington”.

În timp ce aveau loc audieri la Capitoliu, Casa Albă a declarat că amână anunţata vizită la Washington a preşedintelui Putin. Ea ar fi urmat să aibă loc în toamnă. Indiferent de cât de insistent au întrebat senatorii ce s-a întâmplat în întânlirea tete-a-tete a preşedinţilor Trump şi Putin, secretarul de stat Pompeo a evitat răspunsuri directe. „Aţi vorbit cu translatoarea care a fost în întânlire?”, l-a întrebat senatorul democrat Robert Menendez. Schimbul aprins de replici a continuat minute în şir. „Nu, nu am vorbit”, a răspuns Pompeo.

Robert Menendez: „A discutat preşedintele relaxarea sancţiunilor impuse Rusiei?

Mike Pompeo: „Politica Statelor Unite cu privire la sancţiuni rămâne total neschimbată„.

Robert MenendezDa sau nu?

Mike Pompeo: „Preşedintele are dreptul de a avea întânliri private. Eu vă spun care este politica Statelor Unite”

Robert Menendez„I-a cerut preşedintele Trump în întânlire preşedintelui Putin să se retragă din Crimeea şi estul Ucrainei?

Mike Pompeo: „Preşedintele a fost foarte clar cu Vladimir Putin despre poziţia Statelor Unite„.

Robert Menendez: „Nu ştim care este adevărul„..

Preşedintele comitetului senatorial, republicanul Bob Corker, a reamintit că preşedintele a pus la îndoială însăşi premisa NATO.

Bob Corker„În opinia mea a folosit informaţii false, pentru a întoarce opinia publică din Statele Unite împotriva Alianţei Nord-Atalntice. Îngrijorările trec dincolo de tradiţionalul spaţiu de securitate, extinzându-se asupra celui economic. Ştiu că dumneavoastră cunoaşteţi sentimentele mele puternice în legătură cu abuzul autorităţii, de către Administraţie, pentru a aplica taxe vamale în numele securităţii naţionale„.

Nu este până acum deloc clar care este finalul jocului tarifelor lui Trump, tarife care în realitate sunt creşteri masive de taxe ale consumatorilor şi afacerilor americane. Pe de altă parte, este greu de spus, dat fiind inpredictibilul stil de negociere al preşedintelui Trump, dacă acordul privind taxele vamale la care preşedintele Trump a ajuns ieri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este un armistiţiu adevărat sau este un moment de linişte înaintea unei noi furtuni.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii