70 de morți în Siria în urma unui atac chimic
Externe Ultima Ora

70 de morți în Siria în urma unui atac chimic

Un presupus atac chimic în Siria a provocat peste 70 de morţi, între care mulţi copii, şi peste 500 de răniţi, susţine organizaţia de caritate USOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations). 

Un purtător de cuvânt al acesteia, Ari D’Souza, a declarat duminică pentru agenţia dpa că a fost raportat un miros de clor, dar salvatorii organizaţiei cred că a fost folosit gaz sarin, deoarece se scufundă.

O grupare siriană rebelă a acuzat forţele guvernamentale sâmbătă că a lansat o bombă cu baril conţinând substanţe chimice otrăvitoare asupra civililor din estul provinciei Ghouta, iar o organizaţie medicală care acordă ajutor a spus că 41 de persoane au fost ucise în atacuri chimice asupra zonei, transmite Reuters duminică.

Mass-media din Siria au negat că forţele guvernamentale au lansat vreun atac chimic, de îndată ce rapoartele au început să circule şi au spus că rebelii din oraşul Douma din provincia Ghouta (estul ţării) sunt pe cale să fie înfrânţi şi răspândesc ştiri false.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat sâmbătă că informaţiile despre victime în masă ale unui presupus atac de armament chimic în Douma sunt „înspăimântătoare” şi, dacă se va confirma, „va cere imediat răspunsul comunităţii internaţionale”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a spus că 11 persoane au murit în Douma ca urmare a sufocării cauzate de fum după atacul forţelor guvernamentale şi în total 70 de persoane au suferit dificultăţi de respiraţie.

Rami Abdulrahman, directorul Observatorului, a spus că nu ar putea confirma dacă au fost folosite arme chimice.

Syrian American Medical Society (SAMS), o organizaţie neguvernamentală care acordă sprijin logistic instituţiilor medicale din Ghouta, a declarat că o bombă cu clor a lovit spitalul din Douma, omorând şase oameni, şi un al doilea atac cu „agenţi micşti”, inclusiv neurotoxici a lovit o clădire din apropiere.

Basel Termanini, vicepreşedinte american al SAMS, a declarat pentru Reuters că 35 de oameni au fost ucişi în clădirea respectivă. ‘Noi suntem în contact cu ONU, cu guvernul american şi cu guverne europene,” a spus el prin telefon.

Reuters nu a putut verifica independent aceste rapoarte.

Agenţia de ştiri de stat siriană SANA a transmis, citând o sursă oficială, că grupul rebel din Douma, Jaish al-Islam, a ”fabricat informaţii despre un atac chimic într-o încercare divulgată şi eşuată de a împiedica avansarea armatei siriene”.

Guvernul sirian a negat în mod repetat utilizarea de arme chimice în timpul conflictului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.