COLAPS: Termocentrala Rovinari a fost închis un grup energetic. Greva „taxei pe lăcomie” a epuizat stocurile de cărbune
Economic Politic Social

COLAPS: Termocentrala Rovinari a închis un grup energetic. Greva „taxei pe lăcomie” a epuizat stocurile de cărbune

Un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari a fost oprit, puțin după miezul nopții, urmând ca celelalte două si fie oprite în cursul dimineții. S-a ajuns la această situație din cauza lipsei de cărbune, potrivit unui document public al Transelectrica, scrie economica.net. 

Astfel, conform documentului, turbina 6 a fost oprită din „lipsă cărbune”, notează economica.net. Situația este complicată și de greva minerilor, care durează de câteva zile, iar dacă aceștia nu reîncep munca, există riscul ca întreaga activitate a Complexului Energetic Oltenia să fie blocată.

În aceste condiții, ministrul Energiei, Anton Anton, a plecat miercuri dimineață spre Oltenia, pentru a încerca să aplaneze conflictul dintre stat și minerii care sunt în grevă.

„Ministrul Energiei Anton Anton impreuna cu Secretarul de Stat Doru Visan vor avea in cursul zilei de astazi, 17 ian 2019, o noua întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele  CEO. Discutiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Targu Jiu. Menționam ca la finalul intalnirii, ministrul Anton Anton va susține o conferința de presa in care va prezenta concluziile acestor discuții. Va vom tine la curent pe parcursul acestei zile cu ora începerii declarațiilor de presa, in funcție de durata intalnirii inițiale”, se arată în comunicatul ministerului.

Miercuri, Tribunalul Gorj a admis cererea de încetare a grevei minerilor depusă de conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), iar patronatul a făcut apel la salariați pentru încetarea protestului. Reprezentanții CEO au transmis, într-un comunicat, că fiecare zi de protest ar putea aduce pagube care depășesc suma de circa 15 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Greva a început din cauză că minerii au cerut măriri de salarii, iar conducrea complexului Energetic Oltenia nu are aceste fonduri. Motivul: trebuie să plătească ”taxa pe lăcomie” inițiată de Guvernul Dăncilă care va scoate din bugetul CEO aproximativ 60 d emilioane de lei, bani care ar fi putut susține mărirea cu 400 d elei pe lună a celor 13.000 de angajați ai complexului energetic.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.