GREVA MINERILOR poate aduce o criză fără precedent. ”Lipsa investițiilor urcă prețul energiei”
Economic Politic Social Ultima Ora

ULUITOR. România este înecată în energie de import. La cărbune, importul este cu 57,4% mai mare decât anul trecut – iar noi închidem minele

În perioada 1.I.-31.VII.2018, resursele de energie primară au crescut cu 2,6%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 0,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. În timp ce guvernul ”adminsitrează” statul paralel și modul în care se poate bate populația, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că țara noastră importă înfricoșător de multă energie.

La capitolul cărbune, necesarul total pentru România s-a ridicat la 2.688,4 mii tone echivalent petrol. Din această cantitate, 306,9 mii tone au fost importate, adică 11,4%. Asta în măsura în care România închide, până în anul 2024, toate minele din Valea Jiului. Față de aceeași perioadă a anului trecut, importul de cărbune în România a cescut cu 57,4%. Este uluitor!

În acest moment, 22,63% din energia produsă în România este pe cărbune! Mai mult, termocenrtalele pe cărbune reprezintă supapa de siguranță a sistemului energetic românesc.

Acest sistem are o lege fizică: cantitate de energie intradă de la producător trebuie să fie consumată în totalitate de consumatori. De asemenea necesarul cerut de consumatori, în orice moment, trebuie să fie egal cu  energia intrată de la producători, în orice moment, altfel întreg sistemul intră în colaps (blackout), cu efecte economice dezastruoase.

În perioada în care este secetă și nu avem energie hidro, nu este vânt și nu merg eolienele, sau nu e soare și nu avem producție fotovoltaică, se bagă în producție mai multe turbine pe cărbune la termocentrale. Dacă nu ar fi ele, românia nu ar avea energie elctrică, ar trebui să importe.

Ei, bine, România și-a proiectat închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului și importul de cărbune pentru termocentrale! De ce? Nu se știe!

Față de anul trecut, România a importat mai mult țiței în 2018 cu 583,7%!

Capitolul petrol: importurile s-au ridicat la 70,8% din necesar! Față de aceeași perioadă a anului trecut, importul de țiței al țării noastre a fost mai mare cu… 583,7%!

La gaze naturale, importul reprezintă în prima jumătate a lui 2018 nu mai puțin de 11,5%. Față de anul trecut, importul de gaz, care merge și la populație, a fost cu 87,7% mai mare!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.