ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 1
Economic Politic Social Ultima Ora

ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI”

Averea deputatului Mircea Drăghici, trezorierul PSD cercetat penal după dezvăluirile Newsweek România, a explodat în 2018. Două case și mai multe terenuri, luate direct pe numele copiilor minori, o mașină și o donație considerabilă de la socri, toate în doar patru luni, scrie newsweek.ro.

ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 2 ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 3 ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 4

Două declarații de avere a depus, anul acesta, deputatul PSD Mircea Drăghici, una în 15 iunie, iar cealaltă în 16 octombrie.

În doar patru luni cât e intervalul de timp dintre cele două documente aflate pe site-ul Camerei Deputaților, averea lui Drăghici, propus de Liviu Dragnea să preia funcția de ministru al Transporturilor, a crescut spectaculos cu terenuri, case de locuit și de vacanță, mașini și sute de mii de lei despre care trezorierul PSD declară că i-ar fi primit drept donație de la părinții soției sale. Mai toate achizițiile imobiliare din acest an sunt trecute pe numele celor două fiice minore ale sale, despre care sursele Newsweek România susțin că ar avea până în 2, respectiv 4 ani.

Cinci terenuri noi, în doar patru luni

Dar să analizăm pe rând avuția deputatului social-democrat din Argeș, după propriile declarații de avere.

Terenurile. La acest capitol, în 15 iunie 2018, Mircea Drăghici declara că deține: un teren intravilan în Pitești, de 3.003 metri pătrați, achiziționat în 2001, precum și o treime dintr-o proprietate de 5.000 de metri pătrați, teren extravilan, în localitatea Arefu (județul Argeș). În ultimul caz, alături de Drăghici mai sunt încă doi proprietari, fiecare cu câte o treime din teren.

ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 5

Patru luni mai târziu, în 18 octombrie 2018, tot la capitolul terenuri, Mircea Drăghici păstrează cele două proprietăți amintite, la care adaugă altele cinci. Achiziționate toate prin contracte de vânzare-cumpărare și trecute direct pe numele cele două fete minore ale soților Mircea și Georgiana Drăghici (fiecare copil are câte ½ din proprietate) – Ana Maria Timeea și Alice Theea, cele cinci proprietăți sunt:

  • Un teren intravilan în Pitești, de 586 mp, achiziționat în 2018.
  • Un teren agricol în comuna argeșeană Oarza, de 17.466 de mp, achiziționat în 2018.
  • Un teren agricol în Curtea de Argeș, de 630 de mp, achiziționat în 2018.
  • Un teren agricol în Curtea de Argeș, de 805 mp, achiziționat în 2018.
  • Un teren agricol în Curtea de Argeș, de 623 mp, achiziționat în 2018.

Trei case într-un an

Clădiri. Și la categoria imobile, familia Drăghici bifează două achiziții noi, în cele patru luni „norocoase” pe care le-a avut anul acesta. Și nu orice fel de achiziții, ci o casă de locuit și o casă de vacanță, deținute, la fel ca terenurile, de cele două fiice minore, fiecare câte jumătate de proprietate. Casele au fost cumpărate anul acesta. Celor două case li se mai adaugă una, cumpărată tot în 2018, însă în intervalul ianuarie-iunie a acestui an.

Așadar, în declarația de avere din iunie 2018, Mircea Drăghici preciza că deține: un apartament în București, deținut de soția sa, Georgiana, care a fost cumpărat în 2012 și a cărui suprafață este de 82,48 de mp. Anul acesta, soții Drăghici au mai făcut o achiziție importantă, de data aceasta proprietari fiind ei, și nu copiii. Astfel în declarație din iunie 2018, apare că Mircea și Georgiana Drăghici au achitat 85.000 de euro, drept promisiune de cumpărare, pentru o casă de locuit în județul Ilfov. În declarația din octombrie 2018, tot referitor la aceeași casă, Mircea Drăghici trece că a achitat 150.000 de euro, tot promisiune de cumpărare.

Achizițiile de case continuă în cele patru luni dintre iunie și octombrie, astfel că familia deputatului din Argeș se îmbogățește cu o casă de locuit în Pitești, de 166 mp, și o casă de vacanță în Curtea de Argeș, de 172 de mp, ambele deținute, în mod egal, de cele două fete minore.

ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 6

Și-a schimbat și mașinile

Mașini . Mare iubitor de mașini, după cum a dezvăluit Newsweek România în acnhetele jurnalistice despre banii partidului pe care trezorierul PSD i-a folosit pentru a cumpăra familiei sale autoturisme de lux, Mircea Drăghici trece, în declarația din iunie 2018, că a vândut două mașini. Comparând cu documentele similare din 2017 de pe site-ul Camerei Deputaților, ar fi vorba despre un autoturism Renault, din 2009 (cumpărat SH de soția sa), și despre un Mitsubishi din 2012, cumpărat tot de Georgiana Drăghici. Pentru vânzarea a două autoturisme, Drăghici susține, în declarația de avere din octombrie 2018, că ar fi obținut de la niște persoane fizice 15.000 de euro, respectiv 40.000 de lei.

În declarația de avere din iunie, însă, Mircea Drăghici declată că soția deține un autoturism Mercecdes, fabricat în 2016, și pe care l-ar fi achiziționat la mâna a doua, în rate. În toamna acestui an, în ultima declarație de avere, mai apare o mașină, tot Mercedes, fabricată tot în 2016 și cumpărată, la fel, la mâna a doua, de  Georgiana Drăghici.

Au crescut și conturile

Conturi. Și conturile bancare ale familiei Drăghici au crescut în cele patru luni menționate in 2018. Astfel, dacă în iunie deputatul PSD susținea că deține 59.232,77 lei, într-un cont, și 8.666,55 euro, în altul, situația se schimbă, în octombrie, în privința contului în lei, care are, de data aceasta, 83.988,22 de lei.

Donație de peste 300.000 de lei de la socri

Venituri. La această categorie, situația familiei Drăghici se schimbă fabulos în perioada iunie – octombrie 2018, când apare o donație de la părinții soției trezorierului PSD, în valoare de 310.200 de lei. Tot în declarația de avere din octombrie, Mircea Drăghici mai susține că soția sa ar fi obținut 55.800 de lei din închirierea unui imobil (probabil apartamentul din București pe care-l deține pe numele ei) și alți 143.367 de lei, bani proveniți din închirierea unui echipament TV. Echipamentul provine, cel mai probabil, de la fosta televiziune deținută în Argeș de Georgiana Drăghici, Absolut TV, pe care aceasta a închis-o anul trecut, odată cu trimiterea ei în judecată de către DNA, fiind acuzată că ar fi folosit fonduri de la stat pentru o tabără dedicată tineretului PSD.

Tot la capitolul venituri, conform ultimei declarații de avere din octombrie 2018, singurii bani aduși în casă de Mircea Drăghici sunt salariul de la Camera Deputaților, 145.024 de lei, într-un an. Soția sa a mai primit 59.016 lei, din indemnizația pentru creșterea copilului, precum și 87.900 de lei, bani proveniți dintr-o restituire a unor dreptură bănești și a unui împrumut oferit unei firme. Aceste ultime venituri apar trecute identic și în declarația de avere din iunie 2018, fiind singuri bani obținut, anul acesta, până în vară.

Newsweek România a încercat să-l contacteze telefonic pe Mircea Drăghici, pentru a obține punctul său de vedere cu privire la averea care i-a crescut considerabil în 2018, însă trezorierul PSD nu a putut fi găsit.

ULUITOR. Drăghici, TREZORIERUL PSD, s-a îmbogățit brusc în 2018 din ”DONAȚII DE LA SOCRI” 7

Combinații pe banii PSD

Parchetul General a confirmat oficial că Mircea Drăghici, trezorierul PSD propus pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile din Newsweek despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat.

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări în legătură cu persoana care face obiectul solicitării dumneavoastră”, este răspunsul oferit de Parchetul General pentru redacția Newsweek România.

Publicația noastră a solicitat oficial o reacție din partea Parchetului, după publicarea, pe www.newsweek.ro, a unor dezvăluiri care arată felul în care Mircea Drăghici și soția sa au beneficiat din plin de banii partidului proveniți din subvențiile primite de la stat.

În urmă cu câteva săptămâni, Newsweek România a arătat că din postura de trezorier al PSD, Mircea Drăghici gestionează banii partidului, care are peste 400.000 de membri și un buget generos. Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, câteva milioane s-au dus în stângisme „de caviar”: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250.

Mașini de lux pentru el și soție, cu banii primiți de partid de la stat

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! – valorează în jur de 188.000 euro. Și, culmea, nici măcar nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. (Întreaga dezvăluire o puteți citi aici.)

Subvenție de 380.000 de euro pentru o vilă

Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile. Conform documentului pe care-l vedeți mai jos, Partidul Social-Democrat a început să-i plătească, încă din februarie a.c., sume imense unui cetățean pe nume Corneliu Geană.(Dezvăluirea poate fi cititiă integral aici)

Drăghici, amenințări la adresa redacției Newsweek

Mircea a anunțat că va da în judecată Newsweek România dacă nu va șterge articolele care-l vizează. Mircea Drăghici a invocat, eronat, „dreptul de a fi uitat” într-o scrisoare pe care a trimis-o Newsweek România, în care de asemenea solicită ca articolele despre modul cum ar fi folosit în interes personal banii primiți de PSD de la stat să fie șterse.

„Site-ul respectiv (newsweek.ro – n.r.), care cu multă largheţe mă supune atacurilor – atât pe mine, cât şi familia mea – astăzi este ultima zi notificată de a scoate aceste articole defăimătoare. În cazul în care până la această oră sau până la ora 24,00 nu se produc aceste lucruri pe care noi le-am cerut în notificare, sigur că voi acţiona în judecată şi veţi avea ocazia să vedeţi cât de defăimătoare şi neadevărate sunt aceste lucruri”, a declarat Mircea Drăghici, și în conferința de presă de la finele ședinței Comitetului Executiv al PSD, în care a fost desemnat ca propunerea PSD pentru portofoliul Transporturilor, potrivit G4Media.

Sabin Orcan, directorul ”Newsweek Romania” , a declarat că nu va da curs solicitărilor lui Mircea Drăghici. Mai mult, Newsweek România urmează să publice un articol despre cum este „achiziționată” bunăvoința unor jurnaliști și analiști de către PSD, cu banii pe care partidul îi primește ca subvenție de la buget.

„Am primit azi notificare semnată de Mircea și Georgiana Drăghici prin care ni se cere să ștergem de pe site toate articolele pe care le-am publicat conform ”dreptului de a fi uitat”. Ne-a amenințat că în caz contrar ne vor acționa în justiție. Răspunsul nostru este scurt: nu ștergem nici un articol. Avem toate documentele și dovezile care susțin informațiile din articolele noastre și, de asemenea, de fiecare dată am respectat cerința deontologică de a-l suna și de a-i lua punctul de vedere. Drăghici a refuzat însă de fiecare dată. Mai mult; Newsweek România pregătește episodul trei din seria dezvăluirilor despre banii primiți ca subvenție de la stat de PSD, care arată cum cumpără partidul condus de Liviu Dragnea bunăvoința unor jurnaliști și analiști”, a declarat Sabin Orcan pentru G4Media.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.