Suntem VARZĂ: 30% din energia consumtă în România este de IMPORT
Economic Justiție Politic Ultima Ora

ULUITOR. Complexului Energetic Hunedoara a intrat în insolvență. Asta, din cauza ”importului de cărbune” – deși are în proprietate patru mine în Valea Jiului

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis joi cererea de repunere pe rol a cauzei privind cererea de deschidere a insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

„La cererea debitorului (CEH – n.r.), instanţa a dat un termen la care să se reia judecarea cauzei pentru data de 18 octombrie. Acest termen a fost acordat pentru a se pregăti părţile în vederea dezbaterii fondului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia.

Judecarea şi soluţionarea dosarului prin care CEH cerea intrarea în insolvenţă a fost suspendată la CA Alba Iulia în mai 2017, după ce Sindicatul „Noroc Bun” a formulat recurs la ÎCCJ, după ce nu i s-a aprobat cererea de intervenţie în această cauză. Instanţa supremă a anulat recursul sindicatului şi astfel dosarul s-a reîntors pentru soluţionare la CA Alba Iulia.

În 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolvenţă înaintată instanţei de administraţia CEH şi mai mulţi creditori, fiind formulat apel la instanţa din Alba Iulia.

Cu datorii care depăşeau 1,2 miliarde de lei, conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvenţă, apreciind, în mai multe rânduri, că această procedură este singura soluţie pentru evitarea falimentului societăţii.

Cum s-a ajuns aici?

În anul 2012 Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat prin fuziunea termocentralelor Mintia și Paroșeni cu patru din cele șapte mine de cărbine ale Văii Jiului, în ideea ca aceste termocentrale să aibă propria sursă de cărbune și astfel, să producă energie electrică și termică la modul eficient. Celelalte trei mine au fost închise pe motiv de lipsă de eficiență.

În mod straniu, conducerile CEH, numite politic, au hotărât să importe cărbune, pe motic că produsul de import ar fi mai ieftin.

Un raport al Corpului de control al Guvernului arată că, dimpotrivă, cărbunele importat a scumpit de fapt energia produsă de CEH. Colapsul economic al societății, îngenuncheată de importuri nejustificate – caz cercetat acum de DNA și DIICOT -, a dus la situația stranie ca în iarna 2016-2017, CEH, proprietarul a 4 mine de cărbune, să se afle în situația de a nu mai putea furniza căldură cetățenilor… din lipsă de cărbune!

În acest moment, statul român are în plan închiderea tuturor minelor din Valea Jiului până în anuul 2024.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.