Israelul acuză: Iranul vinde petrol Rusiei, care îl distribuie în UE și așa se anulează sancțiunile SUA
Economic Politic Social Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. USR propune ca redevențele și impozitele obținute din exploatațiile petroliere offshore să fie transferate la Pilonul 2 de pensii

Deputații USR Cristina Prună, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea au depus un amendament la legea offshore prin care propun ca redevențele și impozitul asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore să fie transferate de statul român în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii. De asemenea, propunerea cere ca administratorii fondurilor să investească cel puțin 50% din ele în industria chimică, petrochimică și în energie.

ULTIMA ORĂ. USR propune ca redevențele și impozitele obținute din exploatațiile petroliere offshore să fie transferate la Pilonul 2 de pensii

Anunțul a fost făcut de deputata Cristina Prună pe pagina de Facebook:

”Legea Offshore a ajuns la Camera Deputaților

Am depus astăzi alături de Claudiu Nasui și Cristian Ghinea un amendament la Legea Offshore. Vrem ca de redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore, să beneficieze toți românii, prin investiții!

Astfel, propunem ca aceste fonduri să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii și ca administratorii acestor fonduri să investească cel puțin 50% din ele în industria chimică, petrochimică și în energie. Astfel, de aceste fonduri ar beneficia toți românii și ele s-ar duce înspre investiții în țara noastră.

De ce dorim acest lucru?

Vrem ca veniturile din exploatarea gazelor naturale offshore să ajungă în buzunarele oamenilor și să creeze bunăstare și creștere economică! Nu vrem ca acești bani să fie aruncați pe fereastră și să ajungă în buzunarele firmelor de casă ale partidelor care să-i cheltuiască pe studii de prefezabilitate și fezabilitate, printr-un Fond special obscur, așa cum propune Liviu Dragnea.

Vrem să ne asigurăm că acești bani colectați la Pilonul 2 vor finanța judicios proiecte viabile din energie (centrale în cogenerare, investiții în infrastructură – regenerabile, extinderea rețelei de conducte de gaz, rețele de transport inteligente pentru energia electrică, stații de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, electromobilitate) și petrochimie (industria îngrășămintelor, a maselor plastice, a PVC-ului etc.).

Trebuie să fim conștienți și că declinul demografic accentuat va pune o presiune din ce în ce mai mare pe actuala configurație a sistemului public de pensii. Considerăm, așadar, că o asemenea măsură poate fi un element esențial prin care românii pot simți în propriile buzunare beneficiile exploatării gazelor din Marea Neagră. Acești bani nu trebuie să acopere cine știe ce găuri bugetare create de guvernări iresponsabile.

Vom susține acest amendament săptămâna viitoare când legea va intra în dezbatere în comisiile reunite”.

Comisia pentru Energie din Senat a aprobat marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulcesc serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

Darius Vâlcov, apropiatul lui Dragnea și un mare inamic al companiilor multinaționale din Marea Neagră, declarase în 18 august că ”cine ar îndrăzni să modifice Legea offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară”

Amendamentele au trecut în prima ședință a comisiei, desfășurată marți, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea se întâlnise la biroul său din Camera Deputaților cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de președintele Camerei Deputaților decât după o săptămână.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.