https://newsteam.ro/social/de-ce-pleaca-romanii-din-tara-statul-de-tip-mafiot-caz-concret-bucuresti/10/03/2018/
Economic Politic Ultima Ora

România mafiotă: evaziunea fiscală și concurenţa neloială iau avânt

Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, concurenţa neloială e văzută drept principala dificultate în activitatea IMM-urilor, arată un studiu al Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIMMR). Evaziunea fiscală crește și ea în anumite sectoare, pe fondul politizării Fiscului, care are tratamente diferite (vezi aici) pentru jucătorii din piață. Pe fondul acestor evoluții, numărul de insolvențe a crescut semnificativ față de anul trecut.

Un exemplu de concurenţă neloială care afectează o întreagă industrie îl reprezintă cele 22 de firme fondate de Primăria Bucureşti. Pe lângă faptul că își acordă între ele contracte, acestea adâncesc criza forţei de muncă oferind salarii cu mult peste media pieţei, fără a ţine cont de randamentul investiţiei făcute.

„Primăriile vin cu salarii pe care piaţa privată nu le poate oferi. Acordă un venit brut de 8.000 de lei pe lună unui inginer fără a ţine cont de competenţele lui. Nu e eficient economic”, spune Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. În opinia sa, contracte şi licitaţii aflate în desfăşurare vor rămâne nefinalizate anul acesta în piaţa privată pentru că firmele de construcţii nu vor mai avea cu cine să lucreze.

În condiţiile în care pe piaţă mai este nevoie de circa 200,000 de muncitori, companiile mari au început să aducă lucrători din Asia. Cele mici nu-şi pot permite însă asemenea lux şi şi-au restrâns deja activitatea. Întreaga industrie se aşteaptă la falimente în perioada următoare.

Situaţia este semnalată şi de datele Institutului Naţional de Statistică, care arată că majorările salariale din sectorul construcţiilor au crescut cu 19,1% în primul primestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. „Considerăm că această evoluție are impact nefavorabil pentru competitivitatea economiei și subliniem faptul că ritmurile actuale nu sunt sustenabile”, arată într-un raport Andrei Rădulescu, director de analiză economică în cadrul Băncii Transilvania.

Evaziune. Un proces similar a avut loc în perioada 2010-2013 când, forţaţi de concurenţa neloială, o mare parte a IMM-urilor a trecut în zona gri şi neagră a economiei, caracterizată prin nefiscalizare şi reînregistrarea intrărilor de mărfuri.

Evaziunea din neplata TVA este de 30%, adică de aproximativ 5 miliarde de euro anual.

Evaziunea a crescut enorm din cauza politizării ANAF, care nu mai funcţionează corect. Fiscul protejează acum unii jucători incorecţi din piaţă, ceea ce duce la distorsionarea competiţei economice.

Dincolo de lipsa de colectare a fondurilor bugetare, cel mai grav efect este cel al concurenţei neloiale. Un agent economic care îşi plăteşte taxele nu va putea rămâne în activitate dacă un concurent de-al lui nu plăteşte. Sistemul îi scoate din joc pe cei corecţi, lucru semnalat şi de creşterea accentuată a numărului de insolvenţe în primele patru luni ale acestui an cu 17%.

NewsTeam a publicat recent un  reportaj despre un roman care a strâns bani în străinătate, a vrut să revină în România pentru a-și deschide o afacere, dar a fost gonit de statul de tip mafiot. A plecat înapoi în Occident și este foarte puțin probabil să se mai întoarcă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.