România se împrumută din nou: 450 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru... modernizarea satelor
Economic Politic Social Ultima Ora

România se împrumută din nou: 450 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru… modernizarea satelor

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă României un împrumut de 450 de milioane de euro care este este destinat să finanțeze contribuția națională a acesteia la punerea în aplicare a Programului național de dezvoltare rurală (PNDR) al României. Acest împrumut va fi folosit alături de ajutoarele nerambursabile de la Fondul European Agricol pentru Dezvotlare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014 – 2020. Împrumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de administrație al BEI, care are loc la București, în perioada 17-18 septembrie.

Împrumutul poate acoperi modernizarea a 3.000 de ferme și va cofinanța 400 de proiecte axate pe prelucrarea și comercializarea produselor agricole, precum și 750 de programe care vizează îmbunătățirea serviciilor pentru populația rurală.

„Împrumutul nostru se adaugă granturilor UE și vizează cu precădere creșterea competitivității în sectorul agricol și cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale și încurajarea practicilor agricole ecologice”, a spus Werner Hoyer, președintele BEI.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va fi promotorul proiectului, în timp ce o serie de entități publice și private vor fi beneficiarii finali ai împrumutului acordat de BEI Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Aceasta este a doua operațiune a BEI care sprijină dezvoltarea rurală în România. Operațiunea anterioară, în valoare de 300 de milioane de euro, care a sprijinit Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, a fost finalizată, iar de plățile din cadrul acesteia au primit finanțare circa 900 de proiecte de infrastructură rurală, precum și 4.000 de fermieri și IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare și din sectorul forestier.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.