Ei sunt cei șase români care s-au alăturat miliardarilor lumii
Ei sunt cei șase români care s-au alăturat miliardarilor lumii
Economic Exclusiv Ultima Ora

FOTO. Ei sunt cei șase români care s-au alăturat miliardarilor lumii. Averile trec de 10 miliarde de dolari

Șase români au reușit să ajungă în topul miliardarilor lumii, alături de nume Bill Gates, Mark Zukermbberg.

Celebra revistă Forbes îi prezintă pe cei șase români, care u la un loc o avere estimată la 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.

Daniel Dineș
Daniel Dineș

Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.

Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari ocupă locul al doilea.

În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Ion Țiriac
Ion Țiriac

Pe locurile trei și patru se află Frații Pavăl

Cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte şi materiale de construcţii până la mobilier şi electrocasnice. Fraţii Pavăl deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Frații Pavăl
Frații Pavăl

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica.

Cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon.

Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari.

Ioan Stoica
Ioan Stoica

Al șaselea român este Matei Zaharia

Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Cu doctorat la Universitatea Berkeley din California şi absolvent al Universităţii Waterloo, el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani şi făcea doctoratul la UC Berkeley. Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 şi i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertaţie de informatică a anului.

În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcţii noi, cu inteligenţă artificială, dincolo de Spark.

Matei_Zaharia
Matei_Zaharia

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.