Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022
Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022
Economic Ultima Ora

Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022

În cadrul conferinței anuale de presă organizate la Paris, MBDA a prezentat rezultatele Grupului în 2022.

Éric Béranger, CEO MBDA: „Cooperarea este punctul forte al MBDA: uniunea de țări, de culturi, de expertiză și de tehnologie.

Cooperarea a făcut posibilă performanța pe care am înregistrat-o în 2022. Astăzi, mai mult ca oricând, în acest context internațional complicat, ne dăm seama că prin cooperare vom putea învinge, vom sprijini consolidarea suveranității țărilor noastre și vom contribui la asigurarea siguranței cetățenilor.”

Cooperare în domeniul programelor și tehnologiei

MBDA contribuie la securitatea aeriană europeană cu soluții complete pentru a contracara întreaga gamă de amenințări aeriene: de la rachete balistice cu rază lungă de acțiune, până la aeronave de mici dimensiuni fără pilot. Sisteme de apărare antiaeriană care operează rachete Aster sunt desfășurate în Franța, Italia și Marea Britanie, atât pe nave, cât și terestru, cum ar fi SAMP/T, care a fost trimis recent la granițele Ucrainei. Noua generație, SAMP/T NG, și-a continuat dezvoltarea în 2022. Sistemul va fi livrat în Italia și Franța până în 2025 și va fi disponibil pentru export în 2026.

Cooperarea în domeniul apărării antiaeriene e construită și în jurul unui alt program emblematic, desfășurat în Italia și Marea Britanie –  CAMM și CAMM-ER, pentru care MBDA a primit în 2022 o comandă pentru armata italiană și forțele aeriene italiene.

Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022
Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022

De asemenea, au fost înregistrate progrese cu Sky Warden, soluția emblematică pentru combaterea sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS), o soluție modulară scalabilă. Sky Warden poate aborda toată gama de amenințări, de la aeronave de mici dimensiuni, până la dronele foarte mici, utilizate tot mai mult în ultima perioadă în conflictele din Europa și din alte regiuni.

În 2022 a fost lansată o nouă etapă a programului FC/ASW (Future Cruise/Anti-Ship Weapon), în Franța și Marea Britanie, axată pe dezvoltarea coordonată a programului și reconfirmată săptămâna trecută în cadrul summitului franco-britanic de la Paris.

Și lupta aeriană a viitorului e o prioritate pentru MBDA, Grupul fiind implicat în două programe majore:

  • Germania, Franța și Spania au avansat cu proiectul FCAS (Future Combat Air System), în cadrul căruia MBDA este responsabil pentru noii efectori Remote Carrier și oferă expertiză în materie de luptă colaborativă conectată;
  • Global Combat Air, susținut de Marea Britanie, Italia și Japonia, pentru care MBDA este lider în dezvoltarea armelor.

La capitolul inovare, în 2022 s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește armele laser cu energie dirijată, cu recenta achiziție a Cilas în Franța, cu succesul testelor Dragonfire în Marea Britanie și al noii tehnologii HEL (high-energy laser) în Germania.

Cooperarea culturilor și împărtășirea expertizei

Prin interacțiunea diferitelor culturi, a cunoștințelor variate și a modurilor diverse de lucru, respectând în același timp prioritățile naționale, MBDA s-a dezvoltat ca o companie europeană integrată. Investiția în oameni – pentru a stimula inovarea și livrarea de produse – rămâne un obiectiv central pentru MBDA, cu un număr record de 1.570 de noi oameni care s-a alăturat grupului în 2022 și un plan de recrutare a peste 2.000 de noi angajați în 2023.

În afara țărilor de origine, printre contractele majore de export semnate în 2022 s-au numărat pachetele de armament pentru noile aeronave Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite, pachetele de armament pentru noile fregate și aeronave Rafale ale Greciei și contractul pentru rachete CAMM din Polonia.

Performanță

În total, veniturile în 2022 au fost de 4,2 miliarde de euro, în concordanță cu nivelul record din 2021. Comenzile primite au atins un nou total record de 9 miliarde de euro în 2022, crescând portofoliul de comenzi al MBDA la 22,3 miliarde de euro.

Despre MBDA

MBDA este un grup european multinațional unic, lider mondial în domeniul sistemelor de armament complexe, care joacă un rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 14.000 de angajați ai săi lucrează împreună pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei și Marii Britanii, precum și a altor țări aliate din întreaga lume.

În calitate de accelerator pentru inovare, MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să fabrice arme complexe care corespund în totalitate nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.