Primul politician PSD cercetat pentru cum a făcut avere ridică un bloc turn în Herăstrău
Economic Justiție Politic Ultima Ora

Primul politician PSD cercetat pentru cum a făcut avere ridică un bloc turn în Herăstrău

Fostul deputat și ministru Dan Ioan Popescu s-a retras de ceva timp de pe scena publică, dar continuă să își vadă de afaceri. Majoritatea firmelor la care era fie asociat, fie administrator, au dat faliment între timp, însă DIP are suficiente resurse pentru a iniția, prin interpuși, un proiect de milioane: un bloc de 14 etaje în Herăstrău, cu destinație mixtă, de birouri și hotel, scrie dcbusiness.ro.

Primul demnitar român cercetat pentru modul în care și-a dobândit averea nu pare a se grăbi însă prea tare, din moment ce, deocamdată, a cerut aviz de la Primăria Capitalei pentru a tunde buruienile care i-au năpădit proprietatea.

Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București a răspuns la finalul anului 2018 unei solicitări trimise pe 20 noiembrie de Sodony Real Estate SA pentru emiterea unui aviz necesar intervenției asupra materialului dendrologic de pe terenul proprietatea Polienergy SA, situat pe strada Gara Herăstrău nr. 2 A, Sectorul 2.

Municipalitatea și-a dat acordul pentru eliminarea vegetației spontane de pe acest teren, cu precizarea că nu se vor face intervenții asupra materialului dendrologic cu diametru mai mare de 6 centimetri. Potrivit documentului emis de primărie, pentru terenul respectiv a fost emis pe 4 august 2017 un acord privind construirea unui imobil mixt birouri 2S+P+14E și hotel 2S+P+BE. Ambele firme implicate în proiect, Sodony Real Estate SA și Polienergy SA, sunt controlate de celebrul Dan Ioan Popescu și soția acestuia, Elena.

Teren de 10 milioane de euro, ajuns într-o cutie poștală din Limassol

În martie 2010, Polienergy SA, firma înființată de soții Elena și Dan Ioan Popescu, a fost preluată de Sodony Limited, un offshore din Cipru având ca proprietar o cutie poștală din Limassol, schimbându-și totodată denumirea în Sodony Real Estate SA. Cu puțin timp înainte, în decembrie 2009, soții Popescu majorau capitalul social al Polienergy SA prin aducerea ca aport în natură a terenului de 5.627 metri pătrați situat pe strada Gara Herăstrău nr. 2A, adică unde urmează să fie ridicat blocul cu 14 etaje, teren dobândit de cei doi în 2003 de la Tecnoservice SA București.

Este, astfel, foarte probabil ca DIP și soția sa să fie în continuare capii afacerii, știut fiind faptul că este aproape imposibil de aflat cine sunt patronii unui offshore, fostul politician alegând să se pună la adăpostul unei firme dintr-un paradis fiscal din considerente financiare evidente.

În ciuda anvergurii pe care o presupune o clădire cu 14 etaje în Herăstrău, Sodony Real Estate SA nu o duce deloc bine: cifră de afaceri 0 de la înființare, pierderi în ultimii cinci ani de 750.000 lei și datorii în 2017 de aproape 1,8 milioane de lei. Firma transferată de DIP unui offshore din Cipru are însă active de peste 47,4 milioane lei, reprezentând valoarea terenului de pe strada Gara Herăstrău, pe care urmează să fie ridicat hotelul.

Firme radiate, pierderi și datorii de zeci de milioane

Nici cealalte afaceri ale fostului ministru DIP nu o duc prea bine. Management Roel SA, devenită Dim Global SRL, a fost radiată în septembrie 2011, cu pierderi în ultimii cinci ani de 410.000 lei și datorii de 67.500 lei. În vremurile de glorie, această firmă i-a adus fostului politician profituri de peste 625.000 de euro. Ital Agency SRL, controlată de soții Popescu, a fost, de asemenea, radiată în decembrie 2010, cu pierderi cumulate la acea dată de peste 4 milioane de lei.

Firma avea însă active de 11 milioane lei, respectiv un hotel în stațiunea Azuga. În iulie 2016, avea să fie radiată și Textila Unirea SA, o fabrică înființată în 1898, la care DIP a fost o bună perioadă administrator. În locul fostei fabrici din Dristor au apărut între timp mai multe blocuri de locuințe. Pe de altă parte, Chimexim SA (fosta Danubiana) a obținut în 2017 din comerțul cu combustibil un profit de numai 34.000 lei, la afaceri de 4,5 milioane lei, firma la care DIP era asociat și administrator raportând și datorii de 1,4 milioane de lei.

De asemenea, Solar Boneh SA, o firmă cu acționariat în Antilele Olandeze, dar la care DIP a fost administrator, a raportat în 2017 afaceri de 420.000 lei și pierderi de 241.000 lei, dar și datorii de 300.000 lei. Eldapo SRL, o altă societate patronată de soții Popescu în domeniul imobiliar, a declarat pentru anul 2017 afaceri de 472.00 lei și pierderi de peste 3 milioane de lei, la care se adaugă datorii de 16,2 milioane de lei.

La rândul său, CE.BO.TEX SRL, devenită Bozzetto România SRL, firma lui DIP specializată în fabricarea de produse chimice, a fost radiată în februarie 2010, cu pierderi de 431.000 lei. În fine, Informatic Expert Cont SRL, firma de contabilitate a Elenei Popescu, a raportat în 2017 afaceri de nici 380.000 lei și un profit de 9.300 lei, cu datorii de 138.000 lei.

Averea din acte, impresionantă

Chiar și cu atâtea firme radiate, DIP rămâne unul dintre cei mai bogați politicieni români. În 2008, ultima sa declarație de avere avea un conținut impresionant: 5 apartamente în București, cu o valoare impozabilă de 1,6 milioane lei, o casă de peste 1.300 metri pătrați în Azuga, cu o valoare impozabilă de 3,6 milioane lei, aproape 21 de hectare de teren agricol în Ialomița, șase terenuri cu o suprafață totală de circa 40.000 de metri pătrați în unele din cele mai scumpe locații din România- Azuga, Breaza, Pantelimon, București. Valoarea acestora nu este trecută, dar numai terenul din Herăstrău valorează peste 10.000.000 de euro, potrivit actelor întocmite de soții Popescu la transferul firmei Polienergy către offhsore-ul Sodony.

DIP avea în conturi la acea dată 130.000 lei, 44.000 de dolari și 12.000 de euro, bijuterii și artă de peste 150.000 de euro, o mașină Audi și un ATV. Fostul politician câștiga atunci 9.881 lei de la Camera Deputaților, în timp ce soția aducea acasă 197.000 lei ca director general la o firmă nenominalizată, la care se adăugau bonusuri de 360.000 lei. Soții Popescu mai declarau venituri de 47.360 euro din chirii și creanțe de 103.000 lei de recuperat de la Bozzetto România SRL.

Primul demnitar român cercetat pentru dobândirea averii

Averea lui Dan Ioan Popescu, fost deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, fost ministru al industriilor şi comerţului, ministru de stat în guvernarea PSD, a fost mereu subiect de controverse. Cel poreclit DIP a fost multă vreme văzut ca unul din cei mai puternici lideri PSD și este primul demnitar român cercetat pentru modul în care şi-a dobândit averea. În martie 2016, DIP a plătit către ANAF aproape 900.000 lei, bani confiscați de stat printr-o sentință definitivă a Curții Supreme din noiembrie 2015, reprezentând cheltuieli nejustificate pentru achiziționarea unor terenuri și clădiri.

Anchetarea lui DIP a pornit încă din anul 2006, la ordinul fostului procuror general Ilie Botoș. Comisia de control a averilor din cadrul Înaltei Curți a stabilit atunci că soții Elena și Dan Ioan Popescu nu puteau justifica legalitatea dobândirii a unor bunuri în valoare de 46 de miliarde de lei vechi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.