Guvernul României face un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic
Economic Politic Social Ultima Ora

GATA! ROMÂNIA nu mai are BANI! Guvernul ÎNGHEAȚĂ proiectul voucherelor de vacanță

Guvernul plănuiește o Ordonanță de Urgență prin care să îngheţe voucherele de vacanţă la valoarea actuală, în următorii doi ani. De asemenea, se are în vedere amânarea acordării indemnizaţiilor de vacanţă.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a fost publicat de Consiliul Economic şi Social (CES). El arată că o asemenea cheltuială va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale.

Proiectul a fost înregistrat pe data de 28 noiembrie. Prin el, se va amâna intrarea în vigoare a acordării voucherelor de vacanţă conform reglementărilor stabilite prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

„Aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară garantate în plată pentru un angajat sau a dispoziţiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în contextul creşterilor salariale deja produse, precum şi a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exigenţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drepturi, cu consecinţe negative, atât asupra drepturilor salariaţilor, cât şi asupra întregii industrii a turismului românesc. Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ susmeţionat”, se scrie în Nota de fundamentare a proiectului de OUG menţionat, conform Mediafax.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.